Инфекцията със SARS-CoV-2 по време на бременност не е без риск за бъдещата майка, която се оказва по-уязвима към определени патологични усложнения.

 

Екип от лекари от Парижкия университет е публикувал в научното списание PLoS Medicine, ново проучване, което има за цел да определи рисковете за бременност и раждане при бременни жени с инфекция от SARS-CoV-2 в сравнение със здрави жени без диагностицирана инфекция.


 

COVID-19 при бременни жени

При повечето заразени пациенти симптомите на COVID-19 са леки и лесни за овладяване.

 

В някои случаи COVID-19 може да причини по-сериозно заболяване, изискващо хоспитализация и интензивни грижи.

 

В Европа смъртността след сериозна инфекция със SARS-CoV-2 е между 4% и 4,5%.

 

Очевидно някои фактори като възраст и затлъстяване могат да бъдат рискови фактори за развитие на тежка форма на заболяването.

 

Последиците от инфекция със SARS-CoV-2 при бременни жени поставят много въпроси пред лекарите и изследователите.

 

Въпреки това към днешна дата са проведени малко проучвания за неблагоприятните ефекти на COVID-19 върху протичането на бременността.

 

В проучването екипът от гинеколози се е опитал да определи последствията от COVID-19 върху бременността и раждането.

 

Учените са направили анализ на всички бременни жени, които са постъпили в болнично заведение да раждат след 22-ра гестационна седмица, обхващайки началото на януари до края на юни през 2020 г.

 

Националната база данни за хоспитализация - PMSI е била от голяма помощ в това проучване. От 244 465 бъдещи майки, хоспитализирани за раждането си, 874, или 0,36%, са били с положителна проба за инфекция със SARS-CoV-2 .

 

Въз основа на тези данни лекарите са успели да установят, че бременните жени с доказана инфекция със SARS-CoV-2 по-често се приемат в интензивно отделение.

 

Те също са имали много по-висока честота на прееклампсия - високо кръвно налягане, еклампсия, кървене преди или след раждането на бебето, повишен риск от преждевременно раждане, показания за цезарово сечение.

 

От друга страна, при бременните жени, които са били с доказана SARS-CoV-2 инфекция, не е установен по-висок риск от прекъсване на бременността, гестационен диабет, предлежание или отлепване на плацентата.

 

Лекарите също така са установили прилики между бременните жени, при които е била доказана инфекция със SARS-CoV-2.

 

Това често са жени, които отговарят на поне един от следните критерии: многоплодна бременност, напреднала възраст, анамнеза за високо кръвно налягане преди бременността, затлъстяване.

 

От друга страна, тютюнопушенето и първата бременност не са определящи фактори.

 

Ваксинация срещу COVID-19 по време на бременност

Това проучване ясно показва, че бременните жени, при които е установена инфекция със SARS-CoV-2, имат по-висок риск от развитие на някои състояния, в сравнение с бременни жени, които не са засегнати от инфекцията.

 

Познаването на тези усложнения е от съществено значение за ефективността на здравните грижи и профилактиката.

 

С тези данни ще може да се осигури ефективна помощ на бъдещи майки, засегнати от затлъстяване или високо кръвно налягане.

 

Дори и това проучване да няма за цел да даде препоръка за ваксинацията срещу SARS-CoV-2, учените посочват, че според становището на компетентните здравни органи бременните жени може да се съветват да се ваксинират от втория триместър на бременността, за да се предпазят от риска от усложнения, свързани с COVID-19.

 

Това проучване разглежда само жени, при които е била диагностицирана инфекция със SARS-CoV-2 през втория и третия триместър на бременността.

 

Следователно би било подходящо да се проведат допълнителни проучвания, за да се определят последствията от инфекцията със SARS-CoV-2 през първите седмици от бременността.

 

Източници:

https://www.science-et-vie.com/corps-et-sante/covid-19-quelles-sont-les-incidences-dune-infection-sur-la-grossesse-et-laccouchement-65469

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003857