HCG (човешки хорионгонадотропин) често се нарича хормон на бременността, защото се произвежда от клетки, образувани в плацентата, която подхранва яйцеклетката, след като е оплодена и се прикрепя към стената на матката. 

 

Нивата първо могат да бъдат установени чрез кръвен тест около 11 дни след зачеването и около 12-14 дни след зачеването чрез анализ на урина. 


 

Обикновено нивата на hCG се удвояват на всеки 72 часа. Нивото ще достигне своя връх през първите 8-11 седмици от бременността и след това ще намалее и ще се изравни за останалата част от бременността.

 

Какво трябва да знаете за нивата на hCG?

 1. С напредване на бременността и нивото на hCG става все по-високо, времето, необходимо за удвояване, може да се увеличи до приблизително на всеки 96 часа.
 2. При нормалната бременност може да има ниски нива на hCG и тя да доведе до раждането на напълно здраво бебе. Резултатите от ултразвук след 5-6 гестационна седмица са много по-точни от използването на стойността на хормона.
 3. Ниво на hCG по-малко от 5 mIU/mL се счита за отрицателно за бременността, а всичко над 25 mIU/mL се счита за положително за бременност.
 4. Нивото на hCG между 6 и 24 mIU/mL се счита за сива зона и вероятно ще трябва да бъдете повторно тествани, за да видите дали нивата ви се повишават, за да потвърдите бременност.
 5. Хормонът hCG се измерва в мили-международни единици на милилитър (mIU/mL).
 6. Трансвагиналният ултразвук трябва да може да покаже поне гестационен сак, след като нивата на hCG достигнат между 1000-2000 mIU/mL. Тъй като нивата могат да се различават толкова много и датирането на зачеването може да е погрешно, диагнозата не трябва да се поставя чрез ултразвуково изследване, докато нивото на hCG не достигне поне 2000 mIU/mL.
 7. Еднократното разчитане на резултатуте не е достатъчна информация за повечето диагнози. Когато възникне въпрос относно бременността, многократните тестове на hCG, направени на няколко дни, дават по-точна оценка на ситуацията.
 8. Нивата на hCG не трябва да се използват за определяне датата на термин, тъй като тези цифри могат да варират в широк диапазон.

Какво означава ниските нива на hCG?

Ниското ниво на hCG може да означава произволен брой неща и трябва да се провери отново в рамките на 48-72 часа, за да се види как нивото се променя. Ниското ниво може да показва:

 • Грешно изчисляване на датата на забременяване;
 • Възможен спонтанен аборт или увредена яйцеклетка;
 • Извънматочна бременност

Лошо прогностичен знак ли е по-високото ниво на hCG?

Високите нива на човешкия хорионгонадотропин може да показват:

 • Моларна бременност;
 • Многоплодна бременност

Не е обичайно лекарите да проверяват рутинно нивата на hCG, освен ако не показвате признаци на потенциален проблем.

 

Източник:

americanpregnancy.org

 

На 16 октомври на Форум бременност и детско здраве може да чуете на живо водещи медицински специалисти, които ще коментират актуални и важни теми, свързани с раждането, бременността, майчиното и детско здраве. За повече информацията и за да проследите на живо събитието, регистрирайте се на на Investor Media PRO