Колкото и да е странно все още не са напълно изяснени точните механизми, които дават начало на раждането. Смята се, че за началото му допринася наслагването на няколко фактора. Кои са те?

При бременността обикновено контрактилната функция на матката е потисната на молекулярно ниво до момент, в който организмът на бебето не достига пълна зрелост и способност да се справи с предизвикателствата при смяната на средата, от течна среда.
 

1. Постоянното повишаване на естроген...

Постоянното нарастване на нивото на един от женските полови хормони естроген през бременността въздейства на активността на мускулния слой на матката и разпределението на йони около клетъчните мембрани в него. В резултат на това се повишава концентрацията на натриеви и намалява на калиеви йони вътре в клетките, което като краен резултат води до появата на контракции.
 


2. Пада нивото на прогестерона...

До раждането контрактилната дейност на матката е потисната от друг женски полов хормон, който се отделя в големи количества от плацентата - прогестерон. Един от механизмите за начало на раждането е понижаването на неговия синтез от плацентата. По-ниската му концентрация "отключва" активността на маточната мускулатура и образуването на контракциите.

NEWS_MORE_BOX
 

3. Излъчване на специален хормон от мозъка...

Краят на бременността бележи и покачването на ендогенния окситоцин, който до този момент е бил значително нисък. Характерна особеност за матката е, че мускулният й слой е особено чувствителен на този хормон, който се отделя от хипофизата и от хипоталамуса, когато времето на раждането настъпи.
 

4. И по механични причини...

Смята се, че контракциите започват да се получават при предела на разтягане на маточната мускулатура от нарасналия плод. Това обяснява и защо родилният процес при бременност с близнаци започва по-рано като срок.