Тялото на жената по време на бременността и след нея преминава през редица промени. Някои от нещата, които могат да се очакват след естествено вагинално раждане са:

 

1. Вагинална болезненост


Вагиналната болка и дискомфорт са нормални усещания след едно естествено раждане. Тяхната продължителност зависи от различни фактори, един от които е дали е извършвана епизиотомия. Епизиотомията е разрез, който се прави на определено място, целящ разширяване на вагиналния отвор и улесняване на раждането. При наличието на такъв тип инцизия е възможно дискомфортът да се наблюдава за малко по-дълъг период.

 

2. Вагинално течение

След раждане тялото отделя натрупалите се кръв и лигавици от матката. Това течение се нарича лохия и продължава около 4-6 седмици. Лохията може да има специфична миризма на прясна кръв. Нейното количество също може леко да се увеличи при ставане от леглото или изправяне, а също и при кърмене.

 

3. Контракции

Няколко дни след раждането е възможно усещането на контракции. Те наподобяват менструалните спазми и предотвратяват прекомерното кървене чрез компресия на кръвоносните съдове в матката. Болките са характерни по време на кърмене заради освобождаването на хормона окситоцин.

 

4. Хемороиди и чревен дискомфорт

При някои жени се появява болка по време на движение на червата и подуване близо до ануса. Обикновено това са хемороиди. Хемороидите представляват разширени, изпъкнали кръвоносни съдове в областта на ануса и ректума. Те често са резултат от притискането на някои коремни вени.

 

5. Констипация

Констипацията също е често срещан проблем сред бременните и току-що родилите. Обикновено състоянието е преходно. Препоръчително за облекчаване на дискомфорта е приема на сок от сини сливи или алое вера, както и на по-голямо количество фибри.

 

6. Инконтиненция

Самата бременност, както и раждането, могат да разтегнат или да наранят мускулите на тазовото дъно, които поддържат матката, пикочния мехур и ректума. Това често води до изпускане на няколко капки урина при кихане, смях или кашлица. Тези проблеми обикновено се подобряват в рамките на седмици, но биха могли да продължат и за по-дълъг период.

 

7. Напрежение в гърдите

Няколко дни след раждането може да се появи дискомфорт и напрежение в гърдите, което често е резултат от тяхното напълване с мляко или недостатъчното им изпразване. За предотвратяване на дискомфорта се препоръчва кърмене и от двете гърди, което да избегне или минимизира напрежението и подуването. При много сериозен дискомфорт и затруднено кърмене консултацията с лекар е задължителна.

 

8. Окапване на косата и промени в кожата

По време на бременността нивата на някои хормони се повишават, което често води до повишено окосмяване и по-бърз растеж на косата. След раждането обаче, се наблюдава косопад, който може да продължи до 5 месеца.

 

Появилите се по време на бременността стрии няма да изчезнат след раждането, но биха могли да избледнеят. Всички появили се кожни петна също бавно избледняват или изчезват напълно.

 

9. Промени в настроенията

Раждането води до много различни емоции. В началото някои майки страдат от отпадналост или тревожност, имат пристъпи на плач, безпокойство и затруднения със съня. Обикновено тези симптоми отшумяват в рамките на две седмици, в които подкрепата от близки може да бъде от голяма полза.

 

При по-сериозни промени в настроенията като загуба на апетит, силна умора и липса на радост от живота, малко след раждането, се касае за следродилна депресия. При съмнения за депресия, особено ако симптомите не отшумяват, проблеми с грижата за бебето или изпълняването на ежедневни задачи, както и поява на мисли за самонараняване или нараняване на бебето, е необходима незабавна консултация с лекар.

 

10. Промени в телесното тегло

През първите дни след раждането е възможно да не се наблюдават значителни промени във външния вид. Нормално, след раждане жената губи около 6 килограма, в които се включва теглото на бебето, плацентата и околоплодната течност. Няколко дни по-късно, след отстраняване на остатъчните течности, теглото намалява допълнително. С подходящо хранене и достатъчно физическа активност, жената може да възстанови своето първоначално тегло.

 

Референции:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/postpartum-care/art-20047233

https://eu.babymori.com/blogs/lifestyle/feminine-care-after-birth