Тревожността по време на бременност е свързана с повишен риск от преждевременно раждане.

 

Това е показало проучване, публикувано от Американската асоциация по психология в сп. Health Psychology.


 

Учените са анализирали връзката между продължителността на бременността и нивата на тревожност.

 

Тревожността за настоящата бременност е психосоциално състояние, което може да наруши нормалното протичане на бременността, поясняват изследователите.

 

В днешно време усилията в терапията и превенцията са насочени към усложненията от следродилната депресия при майките и децата.

 

Това проучване е показало, че фокусът трябва да бъде поставен и върху грижата за психоемоционалния баланс при бременните жени.

 

Предишни проучвания са показали, че една от четири бременни жени има епизоди на тревожност и това е рисков фактор за преждевременно раждане или раждане преди 37-мата гестационна седмица.

 

В контекста на проучването са били анализирани данни за травожността при бременните жени, която може да бъде генералзирана или свързана с бременността - тревожност за раждането, за ролята като родител и за здравето на бебето.

 

Всички тези епизоди са били анализирани и според момента на поява - от ранна до напреднала бременност и най-често във втория триместър.

 

Учените са използвали данните от 196 участнички в проучването Healthy Babies Before Birth.

 

За целите на проучването са били използвани четири метода за оценка на тревожността по време на първия и третия триместър на бременността.

 

Тревожността, свързана с бременността, в третия семестър е била най-значително свързана с повишен риск от преждевремнно раждане.

 

Генерализираната тревожност през първия триместър също е свързана с повишен риск от преждевременно раждане.

 

Според резултатите, генерализираната тревожност в ранната бременност увеличава склонността на жените да изпитват тревожност и по-късно по време на бременността относно раждането, рисковете, здравето на бебето и ролята като родител.

 

Не при всички пациентки, при които е била установена генерализирана тревожност още в ранните етапи на бременността, ще се развие по-късно и тревожност, свързана с бременоността, но въпреки това рискът от преждевременно раждане при тях остава по-висок.

 

Проучването поставя фокуса върху проследяването на бременните жени както за генерализирана тревожност, така и за депресия.

 

При склонност към развитие на такива състояния усилията трябва да се насочат към по-ефективна превенция.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1037/hea0001210