При бременност с близнаци тялото на жената е значително по-натоварено. Най-честата причина, която се изказва от специалистите за по-ранното раждане – основно преди термин, е преразтягането на маточното тяло.


Още в началото на бременността акушер-гинеколозите се ориентират към по-различна суплементация – обикновено се предписва двойна доза фолиева киселина и профилактично желязо – още от началото, което да предотврати често срещаната в тези случаи анемия.


Ултразвуковите изследвания също налагат по-често провеждане, тъй като може да е налице страдание на единия плод за сметка на другия.Изборът на секцио се налага по-често, поради възможностите от по-тежко и продължително раждане, страдание на единия плод или смяна на подходящата позиция за раждане.


Съветите за трети триместър при многоплодна бременност са основно за вземане на повече почивка поради риска от преждевременно раждане. Като цяло тенденцията е при многоплодна бременност е по-бързо узряване, поради което дори по-ранното раждане не е фактор за наличие на недоносеност. Дори теглото на новородените да е по-малко, в повечето случаи органите са зрели и без проблем преминава адаптацията.


Повишен риск от някои заболявания или състояния са налице при майката – такива са прееклампсия, уртикария, гестационен диабт. Освен това по време на бременността в жлъчния мехур може да се задържа повече секрет, тъй като прогестеронът отпуска мускулите и мускулните влакна, които имат отношение към изтласкването на жлъчката. От друга страна, естрогенът предизвиква отделянето на повече жлъчен сок от обикновено и резултатът може да бъде образуване на конкременти (камъни).


Рисков фактор е и деленето на една плацента и плоден сак от двата плода. При феталната трансфузия единият плод се превръща в донор, като кръвта тече от него към другия близнак, който е реципиент. Впоследствие донорът започва да губи кръв, което води до анемия и вътрематочно забавяне на растежа. За разлика от него при реципиента има претоварване с кръв, поради което също се получава проблем – клетките се сгъстяват като количество в единица обем кръв.


През първия триместър на двуплодната бременност има висок риск от спонтанен аборт, който е сравнимо по-голям от риска при едноплодна. Не са изключени и случаите на смърт на единия плод, но често не е налице повлияване развитието на другия жив плод.


Референции:
1.    https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/twin-pregnancy/art-20048161;
2.    https://www.webmd.com/baby/risks-linked-with-twin-births