Витамин D е от съществено значение за доброто състояние на костите, за регулирането на имунитета и сега е установено, че е от съществено значение и за развитието на умствения капацитет по време на вътреутробното развитие.

 

Изследователи от Департамента по детско здраве, поведение и развитие в Изследователския институт за деца в Сиатъл са показали в проучване, публикувано в The Journal of Nutrition, че нивата на витамин D при майката по време на бременност са свързани с нивото на интелигентност на детето.


 

По-високото ниво на витамин D при майката може също да доведе до по-високи умствени способности при детето в последствие.

 

Витамин D по време на бременност

Според ръководителя на изследването, Мелиса М. Мелоу, епидемиолог и диетолог, дефицитът на витамин D е широко разпространен както сред общото население, така и сред бременните жени.

 

Мелоу се надява, че нейното проучване може да насърчи лекарите да обърнат повече внимание на оптималния прием на витамин D, особено при високорискови групи.

 

Въпреки че много бременни жени приемат витамин D, това може да не е достатъчно за коригиране на вече съществуващ дефицит на витамин D, обяснява Мелоу.

 

При децата обаче дефицитът на витамин D при майката води до повишен риск от неоптимално развитие на мозъка и нервната система.

 

Почти половината бременни жени са засегнати от дефицит на витамин D

В проучването на Мелоу около 46% от 1019 участващи бременни жени са имали ниво на витамин D под 20 ng/mL.

 

Стойности между 30 и 50 ng/ml се считат за оптимални.

 

Дефицитът е по-често срещан при хора с по-тъмна кожа.

 

80% от бременните жени с по-тъмна кожа са засегнати от дефицит на витамин D, пояснява Мелоу.

 

Интелектът на детето и нивата на витамин D при майката по време на бременност

Изследването е успяло да потвърди, че коефициентът на интелигентност на децата на възраст между 4 и 6 години е по-висок, колкото по-високо е било нивото на витамин D на майката по време на бременност.

 

Децата на тези майки, които са имали ниво на витамин D по-малко от 20 ng/ml по време на бременност, са имали коефициент на интелигентност средно 96.

 

Ако майките са имали ниво на витамин D по-високо от 20 ng/mL по време на бременност, техните деца са имали среден коефициент на интелигентност от 103,3.

 

Проучването е взело предвид други фактори, които биха могли да повлияят на коефициента на интелигентност на децата, като тютюнопушене и прием на алкохол по време на бременност, коефициент на интелигентност и образователно ниво на майката.

 

Как да се справим с дефицита на витамин D?

Справянето с дефицита на витамин D е сравнително лесно, пояснява Мелоу.

 

Трудно е да се набавя достатъчно витамин D само чрез храната.

 

Не всеки може да прави слънчеви бани редовно, за да стимулира собственото производство на витамин D от кожата.

 

Въпреки това всеки може да приема хранителна добавка с витамин D.

 

Витамин D трябва да бъде предписан в достатъчно висока доза, тъй като много жени, които приемат добавки, продължават да страдат от дефицит, просто защото дозата е твърде ниска за тях.

 

Официалните препоръки са твърде ниски

Животът на закрито и в градски условия води до рязко понижаване на нивата на витамин D.

 

Решението в повечето случаи е приемът на добавки с витамин D3 - холекалциферол.

 

Официално, в зависимост от страната, се препоръчват между 600 и 800 IU витамин D на ден, което много експерти смятат за твърде малко.

 

Ако вече съществува дефицит, той обикновено не може да бъде отстранен с толкова ниски дози.

 

За достигане на оптимално ниво от 40-60 ng/mL, според препоръките на Съвета на витамин D, е необходим дневен прием от 70-80 IU/kg тегло.

 

За възрастен от 70 кг ще е необходима доза от 5200 IU/ден.

 

В допълнение, действието на витамин D може да се оптимизира чрез прилагане на кофактори: витамин А - 5 000-10 000 IU, витамин K2/MK-7 - 150-200 mcg, магнезий - 400-600 mg, бор - 3-6 mg и цинк - 15-20 mg.

 

Източници:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/vitamina-d-embarazo-nino-inteligencia_8185

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33136167/