Холинът, приеман с храната, е доказано, че има дългосрочни ползи за деца, чиито майки са го приемали по време на бременност.

 

Холинът помага на организма по-ефективно да използва омега-3 мастните киселини, което е от съществено значение за мозъка на плода, паметта и развитието на зрението.


 

Това е установило ново проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.

 

Резултатите показват, че добавката на холин подпомага клетъчния метаболизъм за по-ефективно справяне и освобождаване на омега-3 мастната киселина DHA - докозахексаеновата киселина от черния дроб при бременни жени.

 

Веднъж постъпила в кръвния поток, DHA може да бъде доставена до всички тъкани, включително плацентата.

 

По време на бременността, организмът на майката е подготвен да извлече хранителни вещества от черния дроб и да ги направи достъпни за плода, така че чрез допълнителен прием на на холин и DHA заедно се увеличава бионаличността на DHA, поясняват учените.

 

Тези видове взаимодействия между различни хранителни вещества не са открити скоро.

 

Например има такива известни взаимодействия в червата, където витамин D подобрява абсорбцията на калций, а витамин С прави желязото по-достъпно.

 

Учените са установили, че високият прием на холин от майката облекчава реакцията на бебето към стреса, подобрява обработката на информация и има дългосрочни ползи при продължително внимание и концентрация, което е показано в проучване, проследяващо децата до 7-годишна възраст.

 

При бременни жени холинът намалява нивата на фактор, който допринася за прееклампсия.

 

Проучването се е извършило с участието на 30 жени в гестационна седмица от 12 до 16.

 

Те са били разделени на случаен принцип в две групи:

  • На едната са били давани по 500 милиграма холин на ден, плюс 50 милиграма холин на ден, маркиран с деутерий, за да може да бъде проследен в организма.
  • Другата група е служила като контролна група и тя е приемала само 25 милиграма маркиран холин на ден.

Всички участници също са приемали дневна добавка от 200 милиграма DHA, пренатален витаминен комплекс, добавки с минерали и са спазвали нормалния си хранителен режим.

 

Анализирани са пробите от кръв и урина на гладно още в началото на експеримента за определяне на изходното ниво, а след това по време на гестационни седмици 20-24 и седмици 28-30.

 

При раждането са били взети кръвни проби от майката и от пъпната връв.

 

Чрез проследяване на белязания холин, изследователите са идентифицирали химическа реакция, при която холинът е отделял малки молекули, наречени метилови групи, които се добавят към друга молекула, наречена фосфатидилетаноламин.

 

По биологичен път фосфатидилетаноламинът се превръща в нова молекула, съдържаща холин - фосфатидилхолин, която е обогатена с DHA.

 

В тази форма DHA се прехвърля от черния дроб в кръвообращението на майката, където става достъпна за използване в тъканите.

 

Резултатите предполагат, че приемът на добавки с холин може да помогне за постигане на по-високи нива на DHA с по-ниски дози DHA по време на бременност, поясняват учените.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1093/ajcn/nqac147