Диабетът може да създаде проблеми по време на бременността както на бъдещите майки, така и на техните развиващи се бебета. Лошият контрол на кръвната захар увеличава рисковете за развитие на вродени дефекти и други проблеми за бременността.

 

Високо артериално налягане (Прееклампсия)


Бременни с хипертония, наличие на протеин в урината и често подуване на пръстите на ръцете и краката, което не изчезва, може да имат прееклампсия. 

 

Това е сериозно заболяване, което трябва да бъде внимателно наблюдавано и управлявано от лекаря, който проследява бременността.

 

Прееклампсията може да доведе до преждевременно раждане и да предизвика поява на гърчове или инсулт при жената по време на бременността и раждането.

 

Жените с диабет тип 1 или 2 имат високо артериално налягане по-често от жените без диабет.

 

Ниска кръвна захар (Хипогликемия)

Жените, страдащи от захарен диабет и такива провеждащи лечение с инсулин, могат да развият твърде ниска кръвна захар. Хипогликемията е сериозно усложнение и дори фатално, ако не се лекува бързо.

 

Това може да се избегне с внимателен контрол на кръвната захар и ранно лечение на хипогликемията.

 

Ако диабетът на бременната не е бил добре контролиран, след раждането новороденото много бързо може да развие хипогликемия.
Много е важно проследяването на кръвната захар на бебето в първите няколко часа след раждането.

 

Спонтанен аборт или мъртво раждане

Друго усложнение на хипергликемията е загубата на плода преди 20-тата гестационна седмица. Спонтанните аборти и раждането на нежизнеспособен плод могат да се наблюдават по много причини. 

 

При жените с недобре контролиран диабет имат по-голям риск от спонтанен аборт или мъртво раждане от жените без диабет.

 

7 съвета за жени с диабет

Ако една жена с диабет поддържа кръвната си захар добре контролирана преди и по време на бременността, тя може да увеличи шансовете си за раждане на здраво бебе.

 

Контролът на кръвната захар също намалява рисковете за развитие на често срещани проблеми и усложнения на диабета.

 

1. План за бременност

 

Преди да забременеете, посетете Вашият лекар. Той трябва да разгледа ефектите, които диабетът вече е имал върху тялото Ви. При необходимост може да се наложи промяна на терапията.

 

Жените с наднормено тегло се съветват да спазват някои ограничения, които целят намаляване на телесното тегло преди бременност и редовен контрол на нивата на кръвна захар.

 

2. Посещавайте редовно ендокринолог

 

3. Приемайте здравословни храни

 

Хранете се по план, изготвен от диетолог. Той може да Ви помогне да се научите как да контролирате кръвната си захар преди и след бременност.

 

4. Движете се редовно

 

Упражненията са друг начин за поддържане на кръвната захар под контрол. Това помага и за балансиране приема на храна. След консултация с Вашия лекар, може да спортувате редовно преди, по време и след бременност.

 

Провеждайте поне 30 минути физическа активност с умерена интензивност поне 5 дни в седмицата. Това може да бъде бързо ходене, плуване или активна игра с деца.

 

5. Приемайте медикаментите и инсулин според указанията

 

Преди и по време на бременност консултациите с ендокринолог са строго препоръчителни.

 

6. Контролирайте и лекувайте бързо ниската кръвна захар

 

Поддържането на добре контролирана кръвна захар понякога може да доведе до риск от хипогликемия. Ако приемате таблетки или инсулин, е полезно винаги да имате под ръка източник на бърза захар (шоколадови бонбони, глюкозни таблетки).

 

7. Проследявайте редовно кръвната си захар

 

Тъй като бременността изисква нуждата на организма от енергия да се променя, нивата на кръвната захар могат да се променят много бързо. Важно е да се научите как да коригирате приема на храна, упражненията и инсулина в зависимост от резултатите на кръвно-захарните нива. 

 

Към предходната част на материала и съветите за бременни с диабет