Необходимостта и обемът на аналгезия зависи от степента на изразеност на самата болка и индивидуалната прагова чувствителност на родилката (колкото по-нисък е прагът на чувствителност, толкова по-лесно е да бъде „прескочен” и да се прояви даденото усещане).
 
Характерът на болката варира в зависимост от стадия на раждането, а анатомичните причините за болковата симптоматика са свързани със степента на податливост на мускулите и тъканите на родилния канал и тазовото дъно, опъването на маточните връзки, перитонеума и аднексите, налягането върху пикочния мехур, уретрата и ректума. Възрастта, броят на ражданията, големината на плода и костния таз.
 
Обезболяването в процеса на раждането може да се раздели на две основни групи – немедикаментозно и медикаментозно.  Повишаване прага на болковото усещане по-пътя на психо-физичната подготовка, според много автори, осъществява 70-80% от обезболяването:
NEWS_MORE_BOX
 
 
1. Психопрофилактика - състои се в подготовка на родилката за предстоящото раждане чрез провеждане на достатъчен брой беседи, на достъпен за майката език и в предразполагаща обстановка. Целта е да се повиши прагът на възбудимост на мозъчната кора, следователно да се потисне възприятието към болка, като се намали до минимум страхът от предстоящото раждане. Психопрофилактика се основава на представата, че родилната болка е условен рефлекс (това е рефлекс придобит по време на индивидуалното развитие, изграждил се под влияние на средата; възниква само при определени условия и изчезва при тяхното отсъствие; условно-рефлекторните реакции зависят от миналия опит, обучението и т.н. )
 
2. Обстановката по време на раждане неминуемо оказва влияние върху степента на физическа и психическа релаксация на бъдещата майка и съответно може да повлияе последващата дозировка на обезболяващите. Лек музикален фон, спокойна атмосфера, отзивчив персонал, емоционалта подкрепа на близък определено биха предразположили родилката.
 
3. Хидротерапия – представлява потапяне на тялото на родилката във вана с топла вода, която сама по себе си отпуска физически и емоционално, а от друга страна стимулирането на терморецепторите потиска предаването на болковите импулси. Потапянето в топла вода повишава телесната температура и предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, което води до увеличаване на циркулацията на кръвта. Разширяването на кръвоносните съдове може да помогне за понижаване на кръвното налягане на родилката. Топлата вода също така намалява напрежението в раменете и гърба. Способността за задържане на повърхността на вoдата редуцира теглото на тялото с около 90 процента. По този начин се намалява налягането върху ставите и мускулите и се създава усещане за безтегловност. Масажиращият ефект от включване на инжектори във ваната помага за релаксиране на стегнатите мускули и стимулира отделянето на ендорфини, които са едни от естествените болкоуспокояващи на тялото. 
 
4. Акупунктурата и акупресурата са древни методи, които се практикуват в Китай повече от 2500 г. Акупунктурата включва забождане на игли на определени точки по тялото, които, в случая, имат връзка с матката, ендокринната система, с релаксацията на нервната система и мускулите. Самото поставяне на иглите е безболезнено. Съществува и електроакупунктура – чрез електрически ток се въздейства в определени точки, като обезболяващия ефект е по-силен. При акупресурата се прилагат натиск и дълбок масаж с палец на точките за акупунктура. Тези източно медицински методи са широко застъпени в цял свят и могат да повлияят значително на болковите усещания. В Китай, например, акупунктурата често намира приложение при извършване на анестезия, като се използва като допълващ метод, който намалява дозата на анестетиците и обезболяващите.
 
5. Транскутанна електрическа нервна стимулация – TENS – популярен съвременен метод за лечение, свързан с алтернативната медицина, който действа за облекчаване на болки с помощта на електрически ток.Това е неинвазивен и нискорисков метод за въздействие върху острата и хронична болка - постоперативна, мускулоскелетна, както и родилната болка . Ефектът на нискочестотния или високочестотен ток се опосредства чрез активирането на опиоидните рецептори в централната нервна система, намаляване продукцията на медиаторите на болката, повишаване на инхибиторните невротрансмитери (ГАБА), отделяне на ендорфини в гръбначно-мозъчната течност и др.