Бременността е период от живота на жената, по време на който организмът ѝ е изправен през повишени изисквания и се адаптира и подготвя за износването на новия живот. Бременността продължава 280 дни, които се определят като 10 лунарни месеца или 40 гестационни седмици (г.с.).

 

Бременността се разделя на три периода, наречени триместри: първи триместър – от 1 до 13 г.с.; втори триместър – 14 – 27 г.с. и трети триместър – 28 - 40 г.с. Терминът на бременната се изчислява по формулата на Негеле, според която от датата на последната редовна менструация се вадят 3 месеца и се прибавят 7 дни при редовен цикъл от 28 дни.


 

Какви промени настъпват в женския организъм през бременността?

1. Промени в областта на женските полови органи. Най-съществени са промените, които настъпват с матката. При нераждали жени матката има крушовидна форма, дължина около 7-8 см, ширина – 5 см, тегло – 50-70 гр и обем от 2 мл. По време на бременност, особено през първите 20 г.с., настъпват огромни промени в неините форма и размери – матката придобива елипсовидна форма, достига тегло от 800-1000 гр и обем до 4000-5000 мл. Това е единственият орган в човешкото тяло, който може да претърпи такива огромни промени.

 

Кръвотокът към матката е многократно увеличен основно от а.uterina, a.ovarica и a.vesicalis. Към края на бременността до матката достига много повече кръв отколкото до мозъка на жената.

 

Освен в матката, промени настъпват и в останалите полови органи. Лигавицата на влагалището придобива ливиден цвят поради увеличените подлежащи венозни съдове. Вагиналните стени стават по-меки и разтегливи. През бременността се наблюдава и засилена секреция на флуор поради повишената секреция на ендоцервикалните жлези. Влагалищното съдържимо е с кисела реакция, има бактерицидни свойства и предпазва от развитието на инфекции.

 

2. Промени в млечните жлези. Млечните жлези започват да увеличават своите размери след 2-ри лунарен месец. Характерно е изпъкването на мрежа от венозни съдове по гърдите – т.нар. мрежа на Хегар. След първи триместър е възможно от гърдите да започне да изтича коластра.

 

3. Промени отстрана на сърдечносъдовата система. Характерно е увеличаване на кръвния обем с около 30 %. Увеличението е основно за сметка на кръвната плазма, поради което се наблюдава разреждане на кръвта и развитие на т.нар. физиологична анемия. Увеличава се и ударният обем и сърдечната честота. Много важно през този период е редовното отчитане на артериалното налягане на бременната и навременното диагностициране на усложнения.

 

4. Промени в ендокринната система. Повишена продукция на прогестерон от жълтото тяло на бременността, а след 3-ти месец – от плацентата. В плацентата се произвеждат следните хормони: човешки хорионгонадотропин (ЧХГ), естрогени, прогестерон и човешки плацентарен лактоген. Производството на ЧХГ започва още при имплантация на бластоциста в ендометриума на матката. Стойностите му се повишават двойно на всеки 48-72 часа.

 

През първите три месеца от бременността основен производител на естрогени и прогестерон е жълтото тяло на бременността. По време на бременност производството на естрогени нараства от 1 до 100 мг за 24 часа, а това на прогестерона достига до 250 мг дневно.

 

5. Промени в телесната маса на жената. Бременността е свързана с повишаване на телесното тегло за сметка на теглото на плода, плацентата, околоплодните води, уголемената матка, увеличението на кръвния обем и тъканната течност, мазнини. Нормалното увеличение на телесната маса варира от 9 до 12 кг, като всяко повишение над тези килограми е за сметка на натрупани мазнини и може да доведе до развитие на усложнения.

 

6. Промени по кожата.  Характерна за бременните е повишената пигментация на кожата в областта на ареолите, лицето, по linea alba, вулвата. По лицето на жената могат да се открият т.нар. маточни петка (chloasma uterinum), които представляват жълтеникави петна с неправилна форма. С напредване на бременността разтягането на кожата по предната коремна стена може да причини образуване на стрии.

 

7. Промени в отделителната система. В последния месец от бременността, когато главата на плода навлиза в кухината на малкия таз, се развиват микционни смущения, свързани с по-често уриниране, възможна е поява на болка и парене при уриниране. 

 

8. Промени в храносмилателната система.  Повишените нива на прогестерон нарушават баланса между симпатикус и парасимпатикус и причиняват намалена перисталтика на гладкомускулните органи. В резултат намалява перисталтиката и изпразването на стомаха, тънките и дебелите черва е забавано. Пациентките много често се оплакват от констипация.


Бременността е свързана с промени във всички органи и системи на женския организъм. При бременност организмът на жената задоволява не само своите, но и нуждите на плода – доставка на хранителни вещества и кислород и отделяне на отпадните продукти.