10% от бебетата се раждат с по-ниско тегло не защото са недоносени, а поради забавяне на растежа на плода.

 

Досега не е имало лечение, което да го предотврати, но средиземноморската диета, обогатена с омега-3 и контролът на стреса могат да се окажат ключови.


 

За първи път клинично проучване, проведено при бременни жени с висок риск от новородено с ниско тегло при раждане, е показало, че средиземноморската диета или усилията за намаляване на стреса по време на бременност, намаляват честотата на ниско тегло при бебето между 29 и 36% .

 

Изследването, публикувано в списание JAMA, е ръководено от изследователи от BCNatal, Hospital Clínic-IDIBAPS и болница Sant Joan de Déu Barcelona.

 

Повечето бебета, родени между 37 и 40 гестационна седмица, тежат над 2,6 кг.

 

Но приблизително 10% от бебетата са по-малки за гестационната си възраст.

 

Тези бебета имат тегло при раждане под 10-ия персентил и обикновено тежат по-малко от 2,5 килограма дори след приключване на бременността.

 

Това често се дължи на състояние, наречено вътрематочно ограничаване на растежа и се случва, когато бебето не получава хранителните вещества и кислород, от които се нуждае, за да расте правилно.

 

Последствия от ниското тегло

Ниското тегло при раждане отразява забавянето на растежа при плода и както е признато от СЗО, това е една от най-важните причини за детската смъртност, свързана е с по-лошо невроразвитие в детството и с повече метаболитни и сърдечно-съдови здравословни проблеми в зряла възраст.

 

Известните причини за това забавяне на растежа могат да бъдат много разнообразни:

  • Високо кръвно налягане, хронично бъбречно заболяване, диабет, сърдечни заболявания, респираторни заболявания, недохранване или анемия по време на бременност, тютюнопушене, употреба на алкохол, проблеми с матката или плацентата, ниско тегло на майката
  • Промените в хромозомите на плода, инфекции, вродени дефекти или многоплодна бременност увеличават риска от ниско тегло при раждане.

Изследователският екип, ръководен от д-р Едуард Гратакос, директор на BCN Natal, е прекарал години в изучаване на възможните причини и последствия от ниското тегло при раждане.

 

Установено е, че майките на новородени, родени с ниско тегло, са имали неоптимална диета и високи нива на стрес, обяснява д-р Гратакос.

 

Промени в начина на живот

Проучване на IMPACT Barcelona показва, че промяната в начина на живот на бременната жена може да избегне раждането на бебе с ниско тегло.

 

Повече от 1200 бременни жени с висок риск да имат бебе с ниско тегло са участвали в проучването в продължение на три години.

 

Те са били разделени на случаен принцип в три групи:

  • Първата група бременни е спазвала средиземноморска диета;
  • Втората група е следвала програма за намаляване на стреса;
  • Контролната група е провела обичайно проследяване.

 

Повече Омега 3

Бременните от първата група са посещавали ежемесчно диетолог, за да адаптират диетата си към средиземноморската.

 

Това предполага включването на повече плодове и зеленчуци, бяло месо, риба, млечни продукти и пълнозърнести храни.

 

За обективна оценка на придържането към този режим, са били измервани биомаркери в кръвта и урината, свързани с приема на полезни мазнини, обяснява Франческа Кровето, един от координаторите на изследването.

 

Намаляване на стреса

Подходът за намаляване на стреса се основава на програмата MBSR, разработена от Университета в Масачузетс и адаптирана към бременността от този екип от изследователи.

 

Били са направени групи от 20-25 жени, които са следвали програмата, адаптирана към бременността в продължение на 8 седмици.

 

За да се разбере дали е имало намаляване на стреса, в началото и в края на програмата, са били попълнени въпросници и са измерени нивата на хормоните, свързани със стреса - кортизол и кортизон, казва д-р Кровето.

 

Превантивна стратегия

Бременните жени в контролната група са имали 21,9% от новородените с ниско тегло при раждане.

 

Процентът е намалял значително в групите със средиземноморска диета - 14% и ниски нива на стрес - 15,6%.

 

По този начин проучването е показало, че когато се прилага средиземноморска диета и се контролират нивата на стреса по време на бременност, процентът на ниско тегло на плода се намалява, а също и усложненията по време на бременност.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/embarazo-y-parto/dieta-rica-omega3-reduce-riesgo-bebe-bajo-peso_6553

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2786831

https://fetalmedbarcelona.org/impactbcn/

https://bcnatalresearch.org/es/proyectos-id/impactbcn/