Темпът на наддаване на килограми през бременността е индивидуален за всяка жена.

 

 


Приема се за нормално от медицинска гледна точка, общата им сума при термина да възлиза на около 11 кг. От значение е и изходното тегло на бъдещата майка преди зачеването.


Би следвало жените с тегло под нормата да добавят повече килограми през бременността, отколкото бъдещите майки с наднормено тегло.


Има жени, които наддават в първата половина на бременността повече килограми, при други е точно обратното, трупат маса след 20 гестационна седмица. И двата случая се приемат за естествени, стига да не се излиза извън определените за допустими граници.
 

 


Според специалистите, през първото тримесечие на бременността, е нормално жената да „качи“ общо килограм и половина. При по-слаби жени нормата е 2 кг, при наднормено тегло – 800 г.

 

NEWS_MORE_BOX


През второто и третото тримесечие темпът на наддаване се ускорява.

 

 

От 14 до 28 гестационна седмица жената добавя по 300 г на седмица. Натрупването на маса продължава и след това, като приблизително на месец се качва по килограм.


През седмиците непосредствено преди раждането обикновено настъпва леко редуциране на теглото – с 400-800 г, което се приема за един от предвестниците му.