Страхът от появата на стрии е един от големите на жената по време на бременност (и не само). Нарастването на бременността е съпроводено с отпускане, разтягане и изтъняване на предната коремна стена, в това число и на кожата.

 

Поради динамичния растеж на плода и недостатъчната еластичност, кожата бива опъната и така се стига до появата на стрии. Стриите представляват розови или виолетови линии най-често по кожата на корема, гърдите, бедрата и седалището. Представляват или разкъсване на тъканта или отделяне на колаген, при самото разкъсване. Започват да се появяват през второто тримесечие на бременността или по-късно при около 90% от бременните жени. Не са вредни, нито болезнени, с времето избледняват и добиват седефено-белезникав цвят, но не изчезват дефинитивно. Често предизвикват сърбежи.


 

За появата им е от значение и генетична предиспозиция, тъй като не се появяват при всички жени. За предотвратяване на появата им широко се използват различни създадени за целта козметични средства, но ефектът им не е достатъчно надежден. Използват се различни масла – арганово, бадемово, масло от шипки, от авокадо, ший, жожоба, гроздови семки, кокосово масло, какаово масло и други, които: 

 

  • Омекотяват, повишават тонуса и еластичността на кожата; 
  • Намаляват сърбежа вследствие на разтягането на кожата;
  • Стимулират кератиноцитите и производството на колаген;
  • Предотвратяват появата на нови стрии и намаляват видимостта на вече появилите се.

Прилагайте 1-2 пъти седмично. За профилактика от стрии препоръчително е бременните да мажат не само областта на корема, но и цялото тяло.

 

Имайте предвид, че има разлика между маслата. Конкретно, етеричните масла не се нанасят директно върху кожата и задължително се употребяват разредени с базово масло (2-3 капки етерично с 30 мл базово масло). Преди да вземете решение да използвате етерично масло по време на бременност, задължително е да се консултирате дали то е подходящо за прилагане през този период.


Може да използвате и алое гел, ако сте бременна през лятото и искате да се охладите. Не забравяйте приема на течности!


Какви други промени в кожата мога да очаквам по време на бременността?

  • Съдови промени – под формата на телеангиектазии, мрежовидни ангиоми, еритема (най-често на дланите), които са характерни за бременността. Дължат се на повишеното нивото на естрогените и регресират след раждането.
  • Ноктите през бременността са напречно набраздени и чупливи.
  • Окосмяването се засилва. Някои бременни пък се оплакват от косопад. Това, разбира се е индивидуално и зависи от хормоналните промени, начина на хранене и състоянието на кожата. Нормалният растеж на косата се възстановява за 12 месеца след раждането.
  • Увеличава се активността на потните и мастните жлези под влияние на андрогенните, яйчниковите и плацентарните хормони.
  • Под влияние на хормоните може да се развие хирзутизъм и акне.
  • Мелазма – един от честите спътници на бременността е т.нар. маска на бременността, както често наричат мелазмата или хлоазмата. Кафяви до сивкави нерелефни петна – хиперпигментация, засяга около 70% от бременните и се образува най-често в областта на гениталиите, перинеума, ареолите, подмишниците, по кожата на лицето – по дължината на носа, бузите, челото и над горната устна, както и в областта на средната линия на корема. Съществуващите невуси могат да се хиперпигментират или да се появят нови. Неравномерното оцветяване на кожата се дължи на свръхпроизводството на пигмента меланин в тези областти, както и на ефекта на прогестерона и естрогените. Засилва се  от излагането на слънце. Изчезва след раждането, а може и да персистира за известно време в пуерпералния период.


Съвет към бъдещите майки е да ползват ежедневно надеждна фотозащита, особено през лятото – ежедневно предпазвайте лицето и откритите части на тялото, като нанасяте слънцезащитни кремове и лосиони. Дерматолозите съветват при излагане на слънце да слагате шашка с широка периферия. 


Консултирайте се с вашия лекар когато забележит изменения по кожата, които ви притесняват. Хиперпигментацията по време на бременност е чисто козметични „проблем“, но кожните пигментации са многобройни и могат да бъдат  знак за различни заболявания.