Не е тайна, че тялото на всяка една жена се променя по време на бременността. Бременността е перфектният пример за невероятния потенциал на женския организъм.

 

Някои от промените, които настъпват са видими, но други могат да останат незабелязани. Точно тези незабележими промени причиняват много от общите симптоми на бременността.


 

Симптоми като киселинен рефлукс, често уриниране, недостиг на въздух по време на бременност възникват следствие от промени, които засягат дихателната, пикочо-половата система и стомашно-чревния тракт.

 

При бременните жени се наблюдава внезапно и драматично повишаване на естрогена и прогестерона. Освен това промени настъпват и в количеството и функцията на редица други хормони. Тези промени не засягат само настроението, но също така са отговорни и за:

  • „Блясъка” на бременността;
  • Значително подпомагат развитието на плода;
  • Променя физическото въздействие на упражненията и физическата активност върху тялото.

 

Естрогенът и прогестеронът са основните хормони на бременността. Една жена ще произвежда повече естроген по време на една бременност, отколкото през целия си живот. 

 

Повишените нива на естроген оказват влияние върху няколко фактора:

  • Подобряват васкуларизацията (образуването на кръвоносни съдове)
  • Транспорта на хранителни вещества към плода
  • Подпомагане на развиващия се плод

Нивата на естроген постоянно се увеличават по време на бременността и достигат своя пик през третия триместър. Бързото повишаване на нивата на естроген през първия триместър може да причини симптоми като гадене и повръщане. През втория триместър той играе важна роля в развитието на млечните канали, което води до увеличаване размера на гърдите.

 

Нивата на прогестерон също са изключително високи по време на бременност. Промените в прогестерона причиняват слабост или разхлабване на връзките и ставите в цялото тяло.

 

В допълнение, повишените нива на прогестерон водят до увеличаване на вътрешни структури, като уретерите.

 

Въпреки, че тези хормони са абсолютно необходими за протичането на една здравословна бременност, те също така могат да затруднят физическата активност на бременната. Тъй като ставните връзки са по-хлабави, бременните жени могат да бъдат изложени на по-голям риск от навяхвания и разтягане.

 

Цялата стойка на бременната жена се променя. Гърдите стават по-големи, нарастването на корема допълнително увеличава изкривяването на гърба. Комбинираният ефект измества центъра на тежестта напред и може да доведе до промени в чувството й за баланс.

 

Наддаването на тегло увеличава натоварването на тялото при физическа активност. Допълнителното тегло и гравитацията забавят циркулацията на кръв и телесни течности, особено в долните крайници. В резултат на това бременните жени задържат течности, появяват се отоци по подбедриците и лицето. 

 

Как може да избегнете появата на отоци?  Много лекари съветват да се избягва продължителното стоене в изправено положение, препоръчително е до минимум да се намали консумацията на кофеин и натрий и да се увеличи приемът на калий с храната. 

 

 

На 16 октомври на Форум бременност и детско здраве може да чуете на живо водещи медицински специалисти, които ще коментират актуални и важни теми, свързани с раждането, бременността, майчиното и детско здраве. За повече информацията и за да проследите на живо събитието, регистрирайте се на на Investor Media PRO 

 

Източник:

americanpregnancy.org