Щитовидната жлеза е ендокринна жлеза с форма на пеперуда, която се намира в долната предна част на шията. Задачата на щитовидната жлеза е да произвежда хормони на щитовидната жлеза, които се секретират в кръвта и след това се пренасят до всяка тъкан в тялото. Хормоните на щитовидната жлеза помагат на тялото да използва енергия, да се затопли и да поддържа мозъка, сърцето, мускулите и други органи да работят правилно.

 

Какви промени нормално се случват във функцията на щитовидната жлеза по време на бременност?


Нормалната бременност води до редица важни физиологични и хормонални промени, които променят функцията на щитовидната жлеза. Тези промени означават, че лабораторните изследвания на функцията на щитовидната жлеза трябва да се тълкуват с повишено внимание по време на бременност. 

 

Тестовете за функция на щитовидната жлеза се променят по време на бременност поради влиянието на два основни хормона: човешки хорион-гонадотропин (чХГ), хормонът, който се измерва в теста за бременност и естроген, основният женски хормон. 

 

Човешкият хорион-гонадотропин може слабо да повлияе щитовидната жлеза, като високите циркулиращи нива на чХГ през първия триместър могат да доведат до понижаване на тиреотропния стимулиращ хормон (ТСХ). Когато това се случи, ТСХ ще бъде леко понижен през първия триместър и след това ще се върне към нормалното си ниво през останалата продължителност на бременността. 

 

Естрогенът увеличава количеството на протеините, свързващи хормоните на щитовидната жлеза в серума, което увеличава общите нива на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта, тъй като > 99% от хормоните на щитовидната жлеза в кръвта са свързани с тези протеини. Въпреки това, измерванията на „свободните“ форми на хормона (например свободен Т4 (ФТ4), който не е свързан с протеин и представлява активната форма на хормона) обикновено остават нормални. Щитовидната жлеза функционира нормално, ако ТСХ и ФT4 останат в нормалните триместър-специфични граници през цялата бременност.

 

Щитовидната жлеза може да увеличи размера си по време на бременност (увеличена щитовидна жлеза = гуша). Въпреки това, гушите, свързани с бременността, се срещат много по-често в области с недостиг на йод в света. Ако се използват много чувствителни техники за изобразяване (ултразвук), при някои жени е възможно да се открие увеличение на обема на щитовидната жлеза. Това обикновено е само с 10-15% увеличение на размера и обикновено не се вижда при физикален преглед от лекар. 

 

Каква е физиологичната връзка между функцията на щитовидната жлеза на майката и плода?

За първите 18-20 седмици от бременността бебето е напълно зависимо от майката за производството на хормон на щитовидната жлеза. До средата на бременността щитовидната жлеза на бебето започва да произвежда хормон на щитовидната жлеза самостоятелно. Бебето обаче остава зависимо от майката за поглъщане на адекватни количества йод, което е от съществено значение за производството на хормоните на щитовидната жлеза.

 

Световната здравна организация препоръчва прием на йод от 250 микрограма на ден по време на бременност, за да се поддържа адекватното производство на хормони на щитовидната жлеза. Тъй като приемът на йод по време на бременност обичайно е нисък, световните препоръки включват жените, планиращи бременност и кърмене, да приемат дневна добавка, съдържаща 150 микрограма йод.

 

Приемът на йод е добре да се обсъди със специалист.