Безспорно раждането е най-голямата промяна в живота на всяко младо семейство. А за всяка майката това е събитието, което променя живота й.

 

Промяна в приоритетите. След раждането животът ни се променя коренно. Съвсем различни въпроси започват да ни вълнуват. Изобщо, животът с новородено е много далеч от живота без деца. Приоритетите на повечето жени без деца са свързани кариера и интимна връзка. След раждането на дете се появяват грижи като: кърмене, цедене, нормално наддаване на бебето, къпане, бебешка козметика и т.н.


 

Може да се каже, че животът се променя изцяло, личността, която сме имали преди – волна, безгрижна, с приключенски дух вече я няма (или е временно доминирана), а на нейно място се е появила личността на всеотдайната и грижовна майка, готова на всичко за рожбата си. Известно научно списание (Scientific American) публикува статия по темата, в която се казва, че почти при всички женски бозайници настъпват видими промени след раждането. Има проучвания, в които се твърди, че комбинацията от хормоналните промени по време на бременността, самата бременност и раждане подобряват паметта и способността за учене и запомняне.

 

Промяна в живота. Всички майки са съгласни с твърдението, че след раждането чувстват промяна в себе си. Преди раждането почти при всяка жена се прокрадват тревожни мисли за живота след раждането и как ще се справя с отглеждането на бебето. След раждането тези мисли почти изчезват, защото вече няма време да мислим за живота, той се случва.

 

Животът с новородено е богатство – по-голямо от страха. Някои жени пък твърдят, че нямат промяна в личността си, но след раждането се чувстват по-зрели. В този момент разбираме, че има безгранична обич и че сме готови да променим всичко и всички в името на благополучието на рожбата ни.

 

Промяна към по-добро. Малко проучване, проведено в САЩ има за цел да проследи как се чувстват жените след раждането. Малка част от жените твърдят, че се чувстват потиснати и тъжни. По-голямата част от младите майки се чувстват жизнени, щастливи и удовлетворени (въпреки преживяванията по време на раждането). Те твърдят, че след раждането са по-жертвоготовни, всеотдайни и по-малко егоисти.