Деница Венкова е биотехнолог със специализация в областта на ваксините, антибиотиците и хранителните добавки в Otto-von-Güricke-Universität Magdeburg. Тя е един от най-интересните лектори на теми, свързани с бременността и набавянето на пълноценни вещества за изграждането на детския организъм преди раждането и поддържането на майчиното здраве.
Тя ще бъде лектор и на предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 20 и 21 април в НДК.
Споделяме Ви част от моментите, които ще засегне тогава...

 


Бременността е най-специалният период от живота на жената. Понякога новината за новото бебе връхлита неочаквано, друг път е дълго мечтана и планувана стъпка, но независимо от всичко моментът, в който бременността се потвърди, остава завинаги в сърцето на бъдещата майка.

 

Понякога жените се чувстват объркани и притеснени особено, ако бременността е първа. Вероятно много от тях си задават въпроса какво да направя, за да протече бременността нормално и бебето да се развива в най-добрите условия? Ето няколко полезни съвета:

 

Погрижете се за себе си

По време на бременността развитието на бебето зависи изцяло от майчиния организъм. За да създадете добри условия за протичане на бременността, е важно да полагате грижи за собственото си здраве, спокойствие и комфорт.

 

Хранете се разнообразно

Включете в менюто си свежи плодове и зеленчуци, които са източник на витамини, минерали и микроелементи. Хубаво би било да подбирате качествени и био продукти, тъй като обработката с пестициди при производството на продуктите може да намали техните полезни свойства. В началото на бременността е важно да снабдите организма си с фолиева киселина, която е от значение за правилното кръвотворене и намалява риска от вродени дефекти на мозъка и гръбначния стълб при ембриона. За да бъдете здрави, осигурете достатъчно количество от витамините А, C, D, E, В6, В12, микроелементите желязо и цинк, които подпомагат функциите на имунната система. Желязото е важно и за образуването на еритроцитите, а по време на бременност нуждите от желязо са повишени с 50%.


Добре балансираната диета по време на бременност включва продукти, богати на омега-3 мастни киселини. Те са важни за правилния растеж и развитие на мозъка,сърцето, нервната система и зрението на плода и на кърмачето. Най-добри източници на омега-3 мастни киселини са студеноводните морски риби като сьомга, херинга. Подборът на продуктите в този случай също трябва да бъде внимателен, тъй като съществуват рискове от замърсяване.


За да бъдете сигурни, че снабдявате тялото си с всички ценни нутриенти с необходимото качество и чистота по време на бременността и в периода на кърмене, е добре да се доверите на пълноценна комбинация от витамини, минерали и микроелементи, обогатени с омега-3 мастни киселини, каквито се предлагат от немската фармацевтична компания Куайсер фарма. Продуктът Допелхерц актив Актив мама покрива повишените нужди от витамини, минерали, микроелементи и омега-3 мастни киселини при бременните, кърмачките и дамите, които планират бременност.

 

Без вредни навици

Отказването от вредните навици (консумация на алкохол и тютюнопушене) гарантира пълноценна среда за развиетие на бебето.

 

Движение, релакс и забавление

Отделяйте време за спорт и активно движение, разхождайте се, посещавайте курсове за йога или гимнастика за бременни. Поддържането на добра физическа форма подготвя тялото, защото както самото раждане така и периодът след това изискват издръжливост.


Осигурете си пълноценна почивка и сън, за да имате сили.


И не на последно място общувайте с приятели, забавлявайте се и се наслаждавайте на всеки миг, защото бъдещата среща с вашето малко съкровище съвсем скоро предстои.