Ако имате депресия, докато сте бременна, може да имате проблеми с грижите за себе си. Ако депресията по време на бременност не се лекува, тя може да доведе до депресия и след раждането. Следродилната депресия е сериозно състояние, което може да продължи месеци след раждането. Тя може да повлияе на вашето здраве и цялостен начин на живот. Майките с депресия може да имат проблеми с грижите за бебето си. Възможно е да не искат да бъдат при детето си.


Какви са признаците на депресията? 

Симптомите при всеки болен от депресия са различни. Те могат да бъдат леки, умерени или тежки. Някои от най-честите признаци са:


  • Промени в апетита;
  • Промени в съня, например безсъние или прекалена сънливост;
  • Липса на енергия;
  • Чувство на тъга, безнадежност или безполезност;
  • Плач без причина и загуба на интерес или удоволствие от любими дейности.

Ако усетите някой от изброените по-горе симптоми, много важно е да кажете на някого. Трябва да преодолеете депресивното състояние, докато е навреме. След раждането става сложно. Първите дни на грижи за новороденото бебе могат да бъдат трудни. Вероятно няма да спите много, докато се опитвате да посрещнете нуждите на бебето. Намерете приятел, член на семейството или някой друг, на когото имате доверие, който може да се грижи за вашето бебе за кратки периоди, докато почивате. Ако Ви се предлага помощ, приемете я.


По време на бременност хормоналните промени могат да повлияят на мозъчните химикали и да причинят депресия и тревожност. Понякога бременните жени не осъзнават, че са депресирани. Те може да мислят, че имат симптоми на бременност, които много жени изпитват веднага след раждането. Всъщност, когато жената роди, непосредствено след този процес нивата на пролактина се повишават, за да бъде възможно кърменето. Именно това повишаване води до понижаване нивото на допамина, в резултат на което се появяват апатията, депресията, честата смяна на настроенията – следродилната депресия. Решението е да бъдат нормализирани нивата на допамина, за да бъде отново жената спокойна и уравновесена.


Съвети за повишаване на нивото на допамина по естествен път:


Повишете тирозина - тирозинът е аминокиселина, една от 22-те основни аминокиселини, които са полезни за производството на протеини. Тя е от жизнено важно значение за химическото производство на допамин. Можем да повишим нивото на тирозин, когато консумираме авокадо, черен шоколад, зелен чай, дини, бадеми, банани, говеждо и пилешко месо, шоколад, яйца, прясно и кисело мляко и др.


Слушайте музика - когато слушаме музика нашите допаминовите нива се повишават за кратко време, така че трябва да слушаме музика често за облекчаване на стреса и депресията.


Включете се в творчески дейности - нивата на допамин се повишават, когато се се занимаваме с умствени задачи. Необходимите дейности са: рисуване, скулптура, писане, танци и песни.


С лечение повечето хора се възстановяват от депресия. Лечението включва:

  • Социална подкрепа;
  • Семейна терапия: с вашия партньор и/или деца. Този метод може да помогне когато децата са по-големи.
  • Индивидуална терапия (разговори с психолог/психиатър)
  • Натурални продукти, съдържащи маточина, лавандула, ашваганда.

 

Как да преодолеем страха от раждането?

Страхът от неизвестното се корени в липсата на знание и контрол върху бъдещите събития. Тук отново се връщаме на това, че всяко раждане е различно и уникално, затова няма как да се предвиди с точност какво ще се случи, в каква последователност или колко ще продължи. Не мислете за контрол и за това, какво ще се случи, обърнете се към акушерка или лекар и задавайте въпроси, за да не Ви липсва знание.


Единственото, което наистина трябва да направите добре е да слушате тялото си. Раждането е естествен процес и ако сте спокойни, нещата ще се случат сами. Въпросът „със справянето“ е изцяло в ръцете на медицинския екип, на който сте се доверили. Въпреки напредъка в технологиите и диагностиката, не може да се предвиди със сигурност как ще протече дадено раждане преди то да е започнало.


Другият важен момент е страхът от болката. Болка има. Но има и праг на поносимост на болката – това, което за една жена е непоносимо, за друга е съвсем в пределите на нормалното и очакваното. Има една-две тайни: първата е в правилното дишане, а втората – в преодоляването на паниката. Доверете се на акушерките и лекарите и не се впечатлявайте много от съветите и мненията на приятелки. Епидуралната анестезия (по време на нормално раждане) също не е за пренебрегване, защото ще спести ненужното страдание.