В съвместно проучване изследователите от Клиниката в Кливланд се опитаха да разберат как инфекцията с COVID-19 засяга бременните майки и техните деца.

 

Те публикуваха резултатите от своето клинично проучване в Cell Reports Medicine.


 

Проучването включва 93 майки с COVID-19 и 45 от техните бебета, които са били изложени на SARS-CoV-2. Водено е от д-р Дже Юнг, директор на Глобалния център за изследване на патогени и човешкото здраве на Кливландската клиника, и неговия сътрудник от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, Карин Нилсен-Сейнс, доктор по медицина. 

 

Изследователският екип проследява имунните профили на повече от 1400 цитокини и други възпалителни протеини, събрани от проби от периферна и пъпна кръв.

 

Известно е, че бременността увеличава риска за майката от COVID-19, но относително малко се знае за дългосрочните последици от излагането на бебета в утробата, каза д-р Юнг, който също така председателства катедрата по биология на рака.

 

Това е област, която се нуждае от допълнително проучване, тъй като като цяло има доказателства, че имунното активиране на майката по време на бременност е свързано с потенциални дългосрочни нарушения на неврологичното развитие в ранна детска и млада възраст.

 

Изследваните майки и бебета са част от проучването на резултатите от COVID-19 при двойки майка-бебе, което е проспективна наблюдателна група от двойки майка-бебе, диагностицирани с инфекция със SARS-CoV-2 по време на бременност в САЩ.

 

Изследователите сравняват кръвни проби от майката, взети близо до първоначалното диагностициране на инфекция със 

SARS-CoV-2 и в различни времеви точки по време на бременността и раждането.

 

Те открили, че COVID-19 нарушава регулацията на имунния отговор на майката, с разлики във възпалителния процес между майки с асимптоматична и тежка форма на заболяване.

 

Най-вече, в сравнение с леко или умерено заболяване, бременните жени с тежка форма на COVID-19 показват значително повече възпаление и повишени нива на протеин, наречен IFNL1 - интерферон ламбда и рецептора, с който се свързва, IFNLR1, който играе критична роля в защитата срещу вируси.

 

Това увеличение на интерфероновата ламбда сигнализация може да помогне да се обясни защо виждаме сравнително малко директно предаване на COVID-19 между майката и бебето по време на периода непосредствено преди или след раждането – това, което наричаме вертикално предаване, обяснява д-р Суан-Син Фу, научен сътрудник в лабораторията на д-р Юнг и съавтор на статията.

 

Ще са необходими повече изследвания, за да се определи дали повишената експресия на IFNL1 и IFNLR1 всъщност блокира вертикалното предаване.

 

Въпреки липсата на доказателства за стабилно вертикално предаване, изследователите откриват, че инфекцията със SARS-CoV-2 променя имунитета на майката при раждането и че гестационната експозиция на SARS-CoV-2 променя имунитета на бебето при раждането.

 

При раждането жените са показали нерегулирани нива на няколко цитокина, които са свързани с усложнения при бременност, включително MMP7, MDK, ESM1, BGN и CD209.

 

При кърмачетата пренаталната експозиция индуцира експресията на цитокини, свързани с Т-клетките, които са вид имунни клетки, участващи в разпознаването и атакуването на специфични антигени.

 

По-голямата част от ражданията в изследваната група са здрави, но има висока честота на някои усложнения, включително прееклампсия и ограничаване на растежа на плода.

 

Ще са необходими повече изследвания, за да се разбере до каква степен наблюдаваните имунни промени са свързани с тези клинични резултати.

 

Откритията показват, че инфекцията с COVID-19 по време на бременност води до различни имунни промени при майките и бебетата, пояснява д-р Юнг.

 

Подчертава се колко важно ще бъде дългосрочното проследяване след бременността да установи и да предотврати всякакви непредвидени дългосрочни здравословни състояния, свързани с пренатална инфекция.

 

Източници:

www.marieclaire.fr

https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(21)00321-9?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2666379121003219%3Fshowall%3Dtrue

https://www.cell.com/cell-reports-medicine/pdf/S2666-3791(21)00321-9.pdf