Хормоналният дисбаланс по време на бременността се отразява изключително много върху зъбите. Защо оралната хигиена е много важна преди една жена да зачене, както и след като роди, коментира д-р Цветелина Дучева. Лекарят по дентална медицина бе един от лекторите във Форум бременност и детско здраве 2017, организиран от Puls.bg. 
 
Инвестирайки в нашето лично здраве, ние правим инвестиция и в здравето на нашите деца. Да отгледаш дете е мисия, но денталните специалисти също имат такава – да помагат на родителите с информацията за здравето на техните зъби, от която се нуждаят, посочи тя.  
 
Има различни изследвания за това отразява ли се оралното здраве на родителя върху това на децата. Едно от най-интересните е направено от Американската асоциация по детска стаматология и разглежда 3 000 семейства. То установява, че при 45% от тях кариесността на родителите се предава на техните деца, обяснява д-р Дучева, според която здравето на зъбите и венците е свързано със здравето на цялото тяло. 
 
„Нашите деца се раждат стерилни. Населяването на кожата на лигавицата на устната кухина, на целия храносмилателен тракт, става благодарение на организмите, които обитават устите и кожата на хората, които отглеждат това дете и са в пряк контакт в първите месеци с него. Нашата хигиена трябва да е на високо ниво, да се стараем да имаме хубава усмивка, за да може да няма нежелани микроорганизми в устата и храносмилателния тракт на нашите деца“, посочва зъболекарят. 
 
Има различни митове за устната хигиена по време на бременността. Тя е основният двигател на всичко, което се случва в продължение на 9 месеца, но невинаги е свързана с проблеми и усложнения след това.
 

Основни проблеми в устната кухина при бременните

Чувствителност на венците, кървене и лош дъх в устата са най-често срещаните проблеми в устната кухина, които имат бременните. Една от причините е промяната в храната и честотата на ядене. Хормоните естриген и прогестерон стиумулират кръвообръщението в цялото тяло. По време на бременност се наблюдава увеличен кръвопоток и няма как при него да няма повишено кървене и от венците. 
 
Един от белезите на бременнооста е гингивитът. Статистиката показва, че почти 100% от бременните страдат от него. Хормоналните промени затрудняват възстановителните възможности на кожата и на лигавицата при бременните жени. Промененета физическа активност, както и другите промени, които настъпват, могат да отключат някои орални заболявания и да доведат до задълбочаването им впоследствие. „Прогестеронът и естрогенът намаляват тонусите на свикнктерите на стомаха и на жлъчката. По тази причина бременната има киселини в устата. Тоест от една страна повишеното кръвообръщение в устата не ѝ позволява добре да я почисти. Има влошена хигиена, което води до натрупване на плака, зъбен камък, от друга страна повишената киселинност води до спадането на Ph в устата и започва процес на деминерализация“, коментира д-р Дучева. 
 
Много заченали жени забелязват, че преди бременността не са имали кървене от венците. То е много интензивно в първия триместър. „Когато се загледат в папирите, тоест венеца между зъбите, ще забележат, че те са като отрязани.  По принцип трябва да са с правилна триъгълна форма и да заемат междузъбното пространство. Те позволяват на храната при хапване и сдъвкване да се плъзга по венеца и да не се задържа между зъбите. Но когато папирите са възпалени, те правят точно това - да се отдръпват, да увеличават обема си и така стават изключително чувствителни и кървящи“, обяснява още ледкарят по дентална медицина. И посочва, че тогава четкане или дори допир на венеца може да доведе до обилно кървене, дискомфорт, както и неприятен дъх в устата. 
 
При възпаление венецът не прилепва добре около зъбната шийка. Тя става изключително чувствителна към термични и химични дразнители, което дава възможност на храната и микроорганизмите да навлязат в дълбочина. „При гингивита говорим само за възпаление на границите на венците. Но когато инфекцията проникне в дълбочина, тогава имаме засягане на зъбодържащия апарат и това е една от причините бременността да бъде следена. Затова стаматологичното следене трябва да бъде част от пренаталната грижа“, категорична е д-р Дучева, която разкри, че 85% от акушер-гинеколозите рядко обръщат внимание на оралния статус на бременните или въобще не разговарят с  тях за евентуални проблеми в устата. И предупреди, че възпалението на венците и наличните орални инфекции могат да станат причина за преждевременно раждане. 

Лечение по време на бременността

Обилните повръщания в рамките на първите месеци и обемната киселинност в устата, отключват фактори за развитие на кариес. Профилактиката и грижата за зъбите осигурява една здрава усмивка. Между първия и третия триместър оралната хигиена е абсолютно показна. Благодарение на нея бременните с четка, паста или ултразвук могат да почистят зъбен камък, плака, да полират зъбите. По този Ph-то в устата се нормализира в по-дългосрочен план, каза д-р Дучева по време на Форум бременност и детско здраве 
 
През втория триместър – между четвъртия и седмия месец, може да се правят възстановявания, както и да се предприемат по-активно профилактични процедури. „В първия триместър ние зъболекарите се намесваме, ако има нужда от спешни манипулации. За съжаление все по-често се налага... По време на лечението във всеки един от етапите трябва да се използва упойка. Има специални групи, които са създадени за бременни“, продължи зъболекарят и поясни, че  е много по-опасно бременната да седне на стоматологичния стол с болка. Специалистът добави, че позата на стола също е важна, защото в един момент коремът започва да расте и тежи и бъдещата майка трябва да се чувства удобно.
 
Рентгеновите снимки при бременните трябва да се правят само при нужда, изтъкна д-р Дучева.
 
Гаденето и повръщането води до повишаване на киселинността в устата и до невъзможност за добра хигиена. Много от пациентките дори не могат да поставят четката за зъби в устата, а наситените вкусове и мириси на пастите за зъби и води за уста ги карат да повръщат. 
 
NEWS_MORE_BOX

Ето какви грижи да полагат бременните, за да имат здрава усмивка: 


Бременните трябва да фокусират мисълта си върху самия акт на четкане, защото пo този начин могат да извършат правилните движения с правилния натиск, съветва д-р Дучева. Кариесът и гингивитът могат да станат причина за отключване на различни сърдечно-съдови заболявания, проблеми със ставите, с храносмилателната или ендокринна система. Всички тези проблеми могат да бъдат избегнати чрез методите за почистване, категорична е тя. 
 
Средната продължителност на почистване трябва да бъде средно около 2 минути. Изборът на четка е индивидуален, като форма и големина, по отношение на косъма - е подходяща soft-четката - с по-мек косъм. Има пациентки, които си мият зъбите с детска четка - с по-малка глава, дори някои от тях използват и детски пасти за зъби, казва още зъболекарят и акцентира над това, че по-важен е актът на почистване, а не продуктът, с който се извършва. „Движенията трябва да наподобяват измитането. Не трябва да има натиск. Когато натискаме косъмчетата, никаква работа не вършим, докато като само потупваме повърността, тогава събираме боклуците много по-лесно. Ако има силен натиск, единственото, което правим, е да предизвикваме травма на венците и хронично дразнене и изтриване в областта на шийките“, казва зъболекарят и посъветва бременните да правят измитащи движения от червено към бяло или от венец към зъб. 
 
Почистването на повърхностите към небцето и езика също не е за подценяване. Там може да се комбинират хоризонтални с леки кръгови движения. Никога не трябва да се забравя и дъвкателната повърхност, защото в нейния релеф може да се задържи плака и тя да стане причина за образуване на кариес, обясни д-р Цветелина Дучева. 
 
Как бременните да почистват зъбите си след повръщане и още съвети може да видите от видеоматериала от Форум бременност и детскоздраве 2017.