Кафето, което предлагат заведенията, би могло да представлява риск за бременните жени, тъй като на различните места приготвят напитката с различно количество кофеин, показват проучвания.

Анализи на кафе еспресо, закупено от 20 различни кафенета сочат, че някои напитки са до шест пъти по-силни от други.

От Агенцията по стандартизиране на храните във Великобритания (FSA) предупреждават, че злоупотребата с кофеин може да доведе до риск за бременността, както и до понижаване нивата на раждаемост.

Експертите съветват бременните жени да не консумират повече от 200 мг кофеин дневно. Смята се, че една чаша еспресо съдържа около 50 мг кофеин, а за нормално количество, което един здрав човек може да консумира, се счита 300 мг на ден.

Водещият изследовател Алън Кройзер обяснява, че според анализите съдържанието на кофеин в ободряващата напитка варира от 50 до 300 мг. Така консумацията само на една чаша от най-силното кафе превишава „безопасната“ граница за бременните жени.

NEWS_MORE_BOX

 

 


Кройзер обяснява, че при бременност организмът обработва кофеина много по-бавно. От друга страна, хората, които имат проблеми с черния дроб, нямат необходимите ензими, с помощта на които кофеинът да бъде разграден и усвоен.

Данните от проучването сочат, че допустимото количество кофеин би могло да се набави само от една чаша еспресо.

Изследователите обаче поясняват, че много други напитки като капучино и лате също могат да бъдат натоварени с по-голямо от препоръчителното количество кофеин, въпреки че не са част от проучването.  

Резултатите са публикувани в Royal Society of Chemistry's journal Food and Function.