Кофеинът се съдържа в множество храни, напитки и дори медикаменти, които сме свикнали да употребяваме в ежедневието. Кофеинът е натурално вещество със стимулиращи централната нервна система свойства. Основен източник на кофеина е кафето.


По принцип препоръките към бременните жени и тези, които планират бременност, е да не употребяват повече от 200 мг кофеин на ден. Това количество се съдържа в около 340 мл от черната ободряваща напитка.


В някои научни публикации се предполага, че по-голямото количество кофеин води до проблеми със забременяването и е причина за загуба на бременността без значение от източника му. Кофеин се съдържа, освен в кафето, което обичайно приготвяме за ободряване, и във всички продукти с вкус на кафе, в някои безалкохолни напитки, шоколада и шоколадовите изделия, особено в шоколадовия сироп и горещото какао, чая.

Количеството кофеин варира в различните продукти, дори когато са от една група. Например съдържанието на кофеин в кафето и чая е различно според сорта им, технологичния процес на обработка, начина на консумация – има разлика дали кафето е еспресо, турско или приготвено в италианска кафеварка.


Кои медикаменти съдържат кофеин?
Медикаменти, които най-вероятно съдържат кофеин, са: обезболяващите, обичайните средства, взимани при простуда, лекарства, изписвани при мигрена, при терапия на съня. По принцип бъдещите майки, както и жените планиращи бременност, следва да се допитват до лекаря си при вземане на лекарства. Приемът на медикаменти, съдържащи кофеин, не бива да се  предприема без консултация със специалист.

Някои натурални продукти, включвани в състава на хранителни добавки и други продукти, също съдържат кафе. В тази група попадат: гуарана, йерба мейт, кола и зеленият чай. Съдържанието на кофеин в тези продукти варира и може да се равнява на количество между 1-8 чаши кафе. С цел безопасност на бремеността се препоръчва бъдещите майки да избягват билковите продукти въобще.


Как кофеинът въздейства на организма?
Кофеинът е стимулант, който ободрява. Има свойството леко да въздейства върху кръвното налягане и сърдечната честота и количеството урина, което се отделя.

Всеки организъм реагира в различна степен на кофеина, но бременните жени са по-чувствителни към него, отколкото всички останали групи хора. Най-често чувствителните към кофеина реагират с нервност, стомашно разстройство или нарушения на съня, включмащи и проблемно заспиване.

През бременността кофеинът преминава през плацентата и достига до плода. Съществен негативен ефект нанася върху функциите на плацентата, като ограничава кръвопотока в нея, което е във вреда на развиващия се организъм. 


Води ли консумацията на кафе до спонтанни аборти?
Резултатите от множеството проведени изследвания в тази насока са противоречиви. Изследване от 2008 г. показва, че жените, приемащи 200 мг и повече кофеин дневно са два пъти по-застрашени от загуба на плода, в сравнение с жените, които избягват съставката, съответно 25% на 12,5%.
Друго изследване, проведено същата година, не намира подобна зависимост. Според резултатите от него количество между 200-350 мг кофеин на ден не носят рискове (това количество кофеин се смята, че отговаря на обичайната консумация на кафе на за деня).

При по-стари изследвания се установява, че единствено в случаите на висока консумация на кофеин 500 мг и повече на ден може да доведе до риск от спонтанни аборти.

Специалистите все пак препоръчват консумацията на кофеин на ден от бременните жени да не надвишава 200 мг.


Възможни ли са усложнения на бременността заради кофеина?
Според резултати от датско изследване от 2003 г. жените, които пият между 4-7 чаши кафе на ден има опасност да родят мъртъв плод. Рискът е два пъти по-висок в сравнение с жените, които избягват кафето. Все още няма доказателства, които категорично да сочат, че това се дължи на кофеина.


Рефлектира ли кафето върфу фертилността?
Умерената консумация на кофеин вероятно не въздейства върху репродуктивните способности на жената. Такава връзка не се открива при консумацията до 300 мг на ден от изследванията. Но при някои се споменава, че високата консумация, над 500 мг на ден, се отразява негативно на фертилитета на жената.


Как консумацията на кофеин при бременната влияе на бебето?
При едно изследване се докладва, че ежедневната консумация на около 100 мг кофеин в минимална степен рефлектира върху теглото на новороденото. При други обаче този ефект се документира при повече от 300 мг кофеин днено. При трети въобще не се установява връзка между теглото на новороденото и консумацията на съставката.
Новородените на жени, които консумират повече от 500 мг кофеин на ден, имат по-учестено дишане и пулс, както и спят по-малко в първите дни сред раждането.


Как стои въпросът при кърмене?
Малко количество от консумирания кофеин попада в кърмата, поради което кръмещите жени следва да следят колко кафе пият. Бебетата на кърмещите, които употребяват по 2-3 чаши кафе на ден, са по-раздразнителни и имат проблеми със съня.