Извънматочната бременност е процес, при който оплодената яйцеклетка започва своето развитие на ектопично място , тоест извън маточната кухина. Заболяването поразява предимно жените във фертилна възраст с активен полов живот и търсещи зачеване. От контингента заболели 50% са жените до 28 годишна възраст, а останалите 50% се разпределят между останалите възрастови групи до 50 години.

 

На практика всяка една бременност започва като извънматочна, защото яйцеклетката след отделянето си от яйчниците попада в маточните тръби. При нормално протичаща бременност оплодената яйцеклетка се извежда по пътя на маточните тръби към кухината на матката, където се имплантира в нейния предварително набъбнал ендометриум, подготвен за изхранване на бъдещия плод. В условията, при които не настъпва оплождане, тази яйцеклетка, заедно с набъбналия ендометриум на матката се отделят под формата на месечни менструации. 


 

Съществуват някои патологични моменти, при който яйцеклетката добива зрялост преди да се е подготвила маточната стена за прием на новия зародиш. Тези патологични явления могат да настъпят по всяко едно време по пътя на яйцеклетката към маточната кухина. Статистиките сочат, че в нашата страна годишно има средно между 1000 и 1500 случаи, регистрирани като извънматочна бременност.

 

Колко вида извънматочна бременност съществуват?

Тубарната извънматочна бременност е сред най-често срещаните причини за развитие на заболялата бременност. Тя се развива след предварително увреждане на маточните тръби или маточната стена от възпалителни заболявания. Такива са аднексити, дивертикули по маточните тръби, влошено качество на спермата или тумори в яйчниците. В резултат на това оплодената яйцеклетка не може да попадне в кухината на матката и започва развитие на бременност вътре в маточните тръби. 

 

Последствията са фатални както за плода, така и за майката. В най-добрия случай този тип бременност завършва с механично разрушаване на зиготата след две седмици от нейното развитие. В по-лошия случай оплодената зигота може да нарастне значително много в нейното развитие и по този начин да предизвика руптура на маточните тръби. Състоянието е животозастрашаващо и се предизвиква спешна операция с аборт. Пациентите дебютират своите оплаквания с аменорея и болки в долния коремен етаж и гениталиите.

 

Следващият особено чест тип на развитие на бременността е овариалната извънматочна бременност. Често заболяването се развива след предварителен тубарен аборт. Причината е в нарушението на пасажа през засегнатата маточна тръба. След отделянето си, яйцеклетката се опложда в увредените маточни тръби, но не може да продължи своето движение по техния естествен ход. В тези условия тя попада обратно в яйчника, от който е произлязла. Развива се овариална бременност, която е животозастрашаваща за майката. Клиничната картина се обективизира от вагинално кървене и болки в долния коремен етаж. Лечението е строго оперативно, като увредената структура се извъжда, а понякога се налагат и частични резекции на увредения яйчник.

 

Цервикалната бременност е следващият по честота тип извънматочна бременност. Обикновено се развива до 20-тата гестационна седмица. Пациентите се оплакват от силни болки в областта на гениталиите, кървене, смущения при уриниране, невъзможно извършване на полов контакт и изтичане на секрет от вагината. Същността на процеса е попадане на яйцеклетката през маточните тръби в кухината на матката, откъдето попада директно в разширения канал на шийката на матката - цервикс.

 

NEWS_MORE_BOX 

 

Коремната извънматочна бременност е следващият тип извънматочна бременност, който е с най-рядка срещаемост. За справка спрямо статистическите данни - има едва 1-2% годишно регистрирани случаи в България от всичките случаи на извънматочна бременност. Тя се развива в резултат на първично посяване на оплодената яйцеклетка в коремната кухина. Това може да се случи след предварително прекаран тубарен аборт, при който има нарушения в продължителността на маточната тръба. В тези условия заченатата яйцеклетка попада в коремната кухина и се имплантира, където започва развитието на бъдещия плод. 

 

Бременността е особено неприятна, придружава се с клинична картина на смущения по стомашно-чревния тракт. Особено чести са оплакванията за болки в корема, диария или запек. При усложнените форми се развива остър хирургичен корем, поради руптура в някой от отделите на гастроинтестиналния тракт, или илеус, поради механично притискане на чревна бримка. Движенията на развиващия се плод са силно болезнени и се усещат много ясно от майката, докато докосва корема си. При загиване на плода започва оформянето на абсцес и неговата калцификация в последствие. 

 

Има регистрирани случаи на успешно износени коремни извънматочни бременности, при което се развива здрав и жизнен плод.