Д-р Емил Филипов е акушер гинеколог с 36 годишен стаж. Има над 42 публикации в български издания, предимно за Акушерство и гинекология. Провежда обучение на студенти по медицина, има множество специализации. От 2012 е медицински директор на МЦ Афродита и отговаря за дейността на Future Health Biobank в България - Първата частна акредитирана банка за съхранение на стволови клетки в Европа и банката на която се довериха и за 2015 г., най-много български семейства.
 
Живеем във век, който според учените ще е векът на молекулярната биология, което не е изненадващо. Защото ако преди няколко години възможността за съхранение на стволови клетки от кръвта на нашите деца беше като сцена от научна фантастика, днес това вече е почти ежедневно явление в българските родилни отделения.
 
Тъй като винаги ще има привърженици, но и противници във всяко ново развитие на науката, ние ще направим кратка презентация, за да хвърлим светлина върху основните моменти на съхранението на стволовите клетки.
 
Последните събития в областта на приложението на стволовите клетки ни кара да бъдем оптимисти, че може би в много по-кратък период от очакваното, нашите стволови клетки при правилно изолиране и добро съхранение, ще бъдат в състояние да лекуват болест на Паркинсон, детска церебрална парализа и други заболявания, които ще се прибавят към списъка на лекуваните досега над 85 състояния.
 
През последните години сред лекарските среди, и особено в родилните домове, има изобилна информация за вземането и съхранението на стволови клетки. 
 
Какво всъщност са стволовите клетки?
 
Стволовите клетки са основните градивни елементи на тялото, които играят ключова роля за нормалното развитие и имат съществено значение във всички етапи от човешкия живот. Те са първичните клетки в организма, които дават началото на всички тъкани и органи. По начало тези клетки са недиференцирани (омнипотентни), те притежават способността да се размножават и превръщат в други видове клетки в човешкото тяло. Те се извличат от кръвта в пъпната връв след раждането, обработват се, съхраняват се и могат да бъдат използвани дори 25 години по-късно. Учените доказаха, че кръвта, която е в пъпната връв и плацентата, е безценен източник на стволови клетки - за самото дете и членовете на неговото семейство.
 
Как става съхранението на стволови клетки?
 
Ако искате да съхраните стволови клетки на вашето бебе, трябва да се свържете с някои от офисите на Future Health в страната, ние разполагаме с 4 офиса в най–големите български градове, 25 специалисти които ще ви съдействат по всяко време за получаване на нужната информация. Вземането на стволови клетки е безопасна и бърза процедура, която може да се приложи на всяка раждаща жена. Правилното вземане на кръв и тъкан е много важно за последващата обработка и съхранение. Процесът е лесен, отнема около 5 минути и не застрашава нито майката нито бебето, тъй като се извършва непосредствено след раждането от нашите специализирани екипи в родилните домове.
 
Публична или частна банка?
 
Публичната банка действа на принципа на доброволното кръводаряване „ти даваш за всички“, тоест стволовите клетки на вашето дете са дарени и могат да бъдат използвани от всеки.
 
В една частна акредитирана банка, каквато е Future Health - първата частна акредитирана банка в Европа, пробата е лична собственост и се използва за детето и членовете на неговото семейство.
NEWS_MORE_BOX
 
На какво се дължи Вашият успех?
 
Много са нещата които можем да изброим, но на първо място са високото качество на предлаганите услуги, финансовата стабилност на фирмата и успешните трансплантации. Не познавам друга фирма за съхранение на стволови клетки, действаща в България с лицензирани лаборатории от държавни органи, която съхранява, обработва, тества и доставя пробата за автоложна и фамилна алогенна трансплантация, както и да осигурява финансова подкрепа в случай на трансплантация. Няма друга частна фамилна банка, наградена от английската кралица. За 5 години Future Health носи това изключително отличие.
 
Факт е че и нашите трансплантации се отразяват от световно уважавани медии като БиБиСи. Генералния директор на Future Health получи признанието - Член на Британската Империя (MBE). Накрая, но не и на последно място, Future Health се представлява в България от МЦ „Афродита”. Като техни представители, МЦ Афродита е акредитирана от Министерството на здравеопазването, под постоянния контрол на Изпълнителна агенция по трансплантация и е строго специализирана в сферата на здравеопазването и репродуктивните технологии.