Всяка една бременна жена е препоръчително да се изследва за наличие на скрити признаци на заболяване на щитовидната жлеза, твърдят чешки учени.


С помощта на кръвен тест може да се установи дисфункция на щитовидната жлеза, която може да се развие през бременността и след раждането на бебето. Ранното диагностициране на проблемите с щитовидната жлеза могат да предотвратят сериозни проблеми със здравето на майката и бебето, съобщават от Европейския конгрес по ендокринология.


В проучването взимат участие почти 200 жени в ранна бременност и родилки, половината от които са без налични симптоми на дисфункция на щитовидната жлеза. След скрининг тест обаче се откриват отклонения, които показват наличието на потенциални пробеми с жлезата, казва д-р Елиска Потлукова, ръководител на изследването от университета Карловия в Прага.


Една трета от изследваните без предварителна анамнеза за проблеми с щитовидната жлеза при изследването до две години след раждането развиват характерни симптоматика за подобно състояние.


Препоръчително е жените, които обмислят да забременеят и са в детеродна възраст да поискат от личния лекар или гинеколог изследване за функциите на щитовидната жлеза, съветва д-р Потлукова.


Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза в човешкия организъм. Нейната главна функция е производството на хормоните тироксин, трийодтиронин и калцитонин, които влияят върху метаболизма, растежа и развитието. Ниската функцията на жлезата води до проблеми със забременяването и неправилното развитие на плода, възможно е да бъде засегнат интелектът на бъдещето дете. В същото време проблемът се контролира сравнително лесно дори и при бременност с подходящо хормонално лечение. Хипер функцията на щитовидната жлеза пък носи риск от преждевременно раждане и спонтанни аборти.

Скрининг изследването се назначава главно на жени с рисков фактор или които имат фамилна анамнеза за заболяване на щитовидната жлеза. Специалистите съветват обаче този тест да се прави профилактично на всяка жена, решила да забременее.
 

Ранното диагностициране на заболяване на ендокринната жлеза, позволява правилното наблюдение на целия период по време и след бременността, категорични са изследователите.