Йодният дефицит при жените увеличава риска от нарушения в неврологичното развитие на бебето по време на бременност.

 

Това показва пилотно проучване на Университета на Южна Австралия, което сравнява нивата на йод при 31 жени вегани/вегетарианци и 26 месоядни жени.


 

Авторите на проучването посочват, че все повече жени в Австралия са изложени на риск да имат дете с неврологични увреждания поради недостатъчния прием на йод.

 

За това допринасят промените в начина на хранене, свързани с избягването на хляба и йодираната сол, както и намаленият прием на животински продукти.

 

Пробите от урината на жените показват, че вегетарианците имат 44 микрограма йод на литър, в сравнение със средно 64 микрограма йод на литър при месоядците.

 

Нито една от групите не успява да се доближи до препоръчаните от Световната здравна организация 100 микрограма йод на литър.

 

Жените и от двете групи, които използват хималайска, вместо йодирана сол, имат силно занижени нива на йод от средно 23 микрограма на литър.

 

Данните са публикувани в International Journal of Environmental Research and Public Health и са в унисон с изследване на щатски учени от 2017 г., което установи, че близо 2 млрд. души по света имат йоден дефицит, което води до заболявания при 50 млн. от тях.

 

Достатъчното количество йод е от съществено значение за интелектуалното развитие на плода. Доказано е, че лекият до умерен йоден дефицит влияе върху развитието на речта, паметта и мисловните процеси.

 

По време на бременност нуждите от йод се увеличават. Хранителните източници на йод включват обогатен с йод хляб, йодирана сол и морски дарове, включително водорасли, яйца и млечни храни.

 

В Австралия хлябът задължително се обогатява с йодирана сол от 2009 г. Жените, които консумират 100 грама от този хляб всеки ден (три филии), пет пъти по-често покриват препоръчителните нива на йод.

 

Проучването на австралийските учени показва също, че нито една от групите не отговаря на средните препоръчителни нива за калций.

 

Веганите и вегетарианките не покриват и препоръчителните нива за селен и В12. Същевременно нивата на желязо, магнезий, витамин С, фолиева киселина и фибри при тях са по-високи в сравнение с жените, приемащи месо, отчасти заради приема на богати на желязо соеви продукти, пълнозърнести храни, бобови култури и зелени листни зеленчуци.

 

 

Източник:

https://www.news-medical.net/news/20210422/Low-iodine-levels-in-women-increase-risk-of-impaired-fetal-intellectual-development-in-pregnancy.aspx

https://www.unisa.edu.au/Media-Centre/Releases/2021/poor-iodine-levels-in-women-pose-risks-to-fetal-intellectual-development-in-pregnancy