Йодът е есенциален микроелемент, абсолютно необходим за нормалното функциониране на човешкия организъм. Той не се синтезира в тялото ни и затова е много важно осигуряването на достатъчно количество йод с храната.

 

Йодът участва в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, които участват в много жизненоважни процеси в организма, свързани с обмяната на веществата, развитието на мозъка и нервната система по време неонаталния период. Поради неговата критична роля за правилното развието на плода е важно жените в детеродна възраст и особено по време на бременност и кърмене да си набавят достатъчно количество йод с храната.


 

Какви са потребносттите ни от йод?

След 14-годишна възраст мъжете и жените имат еднакви потребности от йод. Те обаче нарастват значително по време на бременност и в периода на кърмене. Причини за това са повишената нужда от щитовидни хормони, повишената екскреция на йод с урината и увеличаване на дела на преминалия йод през плацентата. По време на интраутробното развитие плодът получава йод от майката, поради което ниското съдържание на йод в майчината храна може да е критично за развитието му.

 

Обичайните дневни нужди от йод за юноши и лица над 14 години са 150 микрограма. При бременност и лактация нуждите нарастват до 200-250 микрограма

 

Как да си осигурим достатъчно количество йод?

България е била страна с йоден дефицит до 1994 г., откогато след въвеждането на системната йодна профилактика не се наблюдават случаи на тежък йоден дефицит. 

 

Профилактиката включва: йодиране на солта за хранителни цели и използване единствено на йодирана сол при промишлено производство на храни. По този начин основен източник на йод у нас става йодираната сол и овкусените с нея хранителни продукти.

 

Готварската сол в България се йодира с калиев йодат, като средното съдържание на йод в нея е 25 мг/кг сол. Това означава, че за да се достигне препоръчвания дневен прием при възрастни е необходимо да се приема дневно около 8-10 грама йодирана сол от всички източници (като се отчитат и известните загуби при съхранение и топлинна преработка).

 

Наблюдаваната тенденция в днешно време към по-широко използване на хималайска розова сол, индийска черна сол или друг вид крие риск за развитие на йоден дефицит, тъй като те не съдържат йод или го съдържат в изключително ниски количества и практически не успяват да осигурят достатъчно количество йод с диетата. 

 

Подобен риск е налице и при лицата, при които по здравословни съображения се препоръчва да ограничават приема на сол до 5-6 грама дневно, например страдащите от артериална хипертония. При бременните и кърмещите жени този риск е също налице от една страна поради повишените нужди от йод и от друга поради подобните препоръки за ограничаване приема на сол.

 

Какво е средното съдържание на йод в някои храни? 

Тъй като липсват данни за съдържанието на йод в българските храни ще посочим средните нива на йод в определени храни според Британската диетологична асоциация:

 • 10 грама йодирана готварска сол (Български стандарт)= 250 мкг йод;
 • 10 грама хималайска розова сол = 14,5 мкг йод;
 • 120 грама риба треска = 230 мкг йод;
 • 100 грама бяла риба = 115 мкг йод;
 • 130 грама риба писия = 30 мкг йод;
 • 100 грама риба тон в консерва = 12 мкг йод;
 • 100 грама риба херинга = 52 грама йод;
 • 200 мл прясно мляко = 50-80 мкг йод;
 • 150 мл кисело мляко = 50-100 мкг йод;
 • 40 грама сирене = 15 мкг йод;
 • 100 грама птиче месо = 10 мкг йод;
 • 1 средно голямо яйце = 25 мкг йод.

Как бременните и кърмещите жени могат да задоволят потребностите си от йод?

През времето на бременността и лактацията се препоръчва жените да използват само йодирана готварска сол. Не се препоръчва прием на друг вид сол, като хималайска и други, несъдържащи йод. Добре е в менюто си да включват храни, които са естествени източници на йод като риба и морски храни, както и храни, овкусени с йодирана сол – хляб, сирене и мляко. 

 

В повечето случаи е необходима и допълнителна суплементация с йод, например прием на комбинирани витамини за бременни, с които бременната или кърмеща жена ще си набави допълнително около 100 мкг йод. Горната допустима граница на дневен прием на йод е 500 микрограма.