Интимната хигиена след вагинално раждане е от голямо значение за бързото и оптимално възстановяване на майката. Поддържането на добра хигиена е важна не само за понижаване на болката и дискомфорта, но и за зарастването на появили се рани и предотвратяването на инфекции.

 

Хигиената на меките тъкани в малкия таз - перинеума, е от голямо значение за бързото възстановяване. Много специалисти препоръчват използването на перинеална бутилка, с която жената да се измива след всяко уриниране. Това може да понижи усещането за парене и болка. Освен това понижава и риска от инфекции.


 

След използване на перинеалната бутилка е препоръчително внимателно попиване с тоалетна хартия. Важно е да се избягва търкането и прилагането на силен натиск, тъй като това може да причини допълнителна болезненост и да предизвика последващо възпаление.

 

Накисването във вана, пълна с вода с подходяща температура, също би могла да помогне за облекчаване на дискомфорта и стимулиране на заздравителните процеси. В този случай обаче обстойното почистване на ваната преди потапянето в нея е от изключителна важност. При недобре почистена повърхност на ваната може да се създаде предпоставка за инфекции.

 

До няколко седмици след едно вагинално раждане се наблюдава вагинално течение. Тялото отделя кръвта и лигавиците, които са се натрупали в матката. Това течение се нарича лохия и продължава около 4-6 седмици. Нейното количество може да варира.

 

През първите 2-3 дни лохията има тъмночервен цвят и се състои от кръв и малки съсиреци. От 3-10 ден течността е розова или светлокафява. След около 2 седмици секретът е жълтеникаво-бял и може да се наблюдава още две до осем седмици.

 

За попиване на лохията се препоръчва използването на дамски превръзки, а не на тампони. През първите 6 седмици след раждането използването на тампони трябва да се избягва, тъй като те могат да бъдат причина за инфекция.

 

Препоръчително е дамската превръзка да се сменя след всяко движение на червата и изпускане - поне по 4 пъти на ден. При всяко използване на банята или смяна на превръзка, ръцете трябва да се измиват добре преди и след това. По този начин значително се намалява риска от инфекции.

 

В някои случаи по време на естествено раждане се налага направата на епизиотомия. След нея интимната хигиена е особено важна. При измиване на перинеалната област водата не трябва да бъде прекалено топла, тъй като това може да стимулира по-бързото разграждане на конците. За облекчаване на болката могат да се използват различни мехлеми или спрейове, по препоръка на лекар специалист.

 

Мястото, на което е направена инцизията, трябва да се поддържа чисто и сухо. След измиване се подсушава деликатно. Обикновено, в резултат на заздравителните процеси, може да се появи сърбеж. В тези случаи е важно тази зона да не се разчесва.

 

При жени, при които са се появили хемороиди след раждането, хигиената е от голямо значение. Следователно след внимателно почистване на перинеалната област, се преминава към почистване на ануса и ректума. Болката в тези случаи може да бъде облекчена чрез прием на медикаменти. Важно при наличието на хемороиди е предотвратяването на констипация. Това може да се постигне чрез прием на достатъчно фибри и течности.

 

Референции:

https://www.unitypoint.org/news-and-articles/postpartum-vaginal-care-hygiene-tips-for-after-giving-birth

https://eu.babymori.com/blogs/lifestyle/feminine-care-after-birth