Бременните жени болни от грип А (H1N1) се нуждаят от интензивни грижи 10 пъти по-често, казва д-р Дейвид Сейлисбъри, ръководител на отдела за имунизиране на населението от британското здравно министерство, пише в Тelegraph.


Бременните жени са с по-висок риск от усложнения и фатален изход при  заболяване с новия пандемичен грип A (H1N1), допълва експертът.  Тези разяснения той дава при участието във  във форум, свързан с ваксинирането срещу свинския грип при бременни и наскоро родили, като отговаря он лайн на въпросите на притеснени жени.


Той споделя, че при бременните рискът от заболяване е по-голям според данни  на Световната здравна организация, които показват, че между 7-10  %  от пациентите в болниците, заболели от новия пандемичен грип са жени във втори или трети треместър и че бъдещите майки се нуждаят 10 пъти по-често от интензивни грижи при заболяване от грипа, отколкото останалата част от населението.  Между 5 и 30 % от смъртните случаи на заразени със свински грип са бременни или наскоро родили жени, сочели същите данни.
Експертът цитира данни от доклад на The Lancet, базиран на информация от САЩ, които сочат, че бремените заразени с новия грип са приемани в болница 4 пъти повече от останалите групи от населението.Бъдещите майки във форума задават въпроси във връзка с имунизирането срещу новия грип A (H1N1) и се интересуват за това дали съставките на ваксината са безопасни за тях, възможно ли е да получат алергична реакция, дали нямат странични ефекти по отношение на бременността.


Д-р Сейлисбъри споделя, че въпреки че ваксините не могат да бъдат изследвани при бременните жени, тестовете направени върху бременни животни показват, че не са довели до проблеми. Освен това бременните редовно се ваксинират срещу сезонните грипове без да са отчетени негативни последствия за това.
Експертът дава следния пример: 90 жени забременяват за кратко време след поставяне на ваксината Pandemrix на GlaxoSmithKline. 50 от тях са родили и всички те имат здрави бебета. Останалите все още не са родили.


Д-р Сейлисбъри добавя, че данните им показват, че бебетата на жените, които са се  ваксинирали срещу сезонен грип в третото тримесечие, също са получили защита срещу грипа. Той споделя, че не е ясно каква част от тази протекция се дължи на ваксинирането и каква на защитните майчини антитела, които бебето получава при кърмене.


Експертът пише във форума, че при бременните има по-висок риск от  усложнения при заболяване от новия пандемичен грип и имунизирането е най-добрата защита срещу заболяване. Ето защо от британското министерство на здравеопазването  силно препоръчват, бремените жени да се ваксинират, когато това им се предлага от здравните служби.


Семейните лекари във Великобритания ще извикват пациенти за имунизиране срещу свински грип в следващите 5 седмици.