Докато жената се приспособява към новите промени в тялото си по време на бременност, може лесно да пренебрегне симптомите на ежедневните здравословни състояния, като инфекции на пикочните пътища.

 

Инфекциите на пикочните пътища са еднакво чести при бременни и небременни пациенти и обикновено изискват навременно приложено лечение.


 

Но, ако появилата се по време на бременността инфекция не се лекува, може да прогресира до сериозни усложенния, които да доведат до преждевременно раждане или дори загуба на плода.

 

Инфекциите на пикочните пътища възникват, когато бактериите навлязат и растат в пикочните пътища. По време на бременност е по-малко вероятно пикочният мехур да се изпразни напълно по време на уриниране, благодарение на натиска от разширяващата се матка и увеличаването на хормоните, които отпускат мускулите на матката. Колкото по-дълго урината остава в пикочния мехур, толкова по-големи са възможностите за бактериален растеж.

 

По време на бременност инфекциите на пикочните пътища могат да протичат по три начина:

  • Безсимптомно. Приблизително 7% от бременните жени може да имат инфекция на пикочните пътища, която не причинява симптоми. Нелекуваната асимптоматична инфекция има 25% шанс да премине нагоре по уретерите към бъбреците и да доведе до развитие на пиелонефрит.
  • Цистит. Локализирана в пикочния мехур, тази инфекция причинява симптоми, типично свързани с инфекции на пикочните пътища, като често уриниране, но на малко количество урина, болезнено уриниране и силни позиви за незабавно уриниране.
  • Пиелонефрит. Тази бъбречна инфекция може да доведе до сериозни проблеми като септичен шок, анемия, излишък на белодробна течност и преждевременно раждане. Обикновено включва симптомите на цистит, плюс гадене, треска, втрисане и болка в долната част на гърба.

Тъй като инфекциите на пикочните пътища са преобладаващи по време на бременност, е необоходимо редовното изследване на урината като част от пренаталните грижи. Тестът търси специфични видове бактерии в урината, които могат да причинят инфекция.

 

Колкото по-рано бъде диагностицирана една инфекция на пикочните пътища, толкова по-скоро може да започне лечението и да се предотвратят усложненията, свързани със състоянието.

 

Лечението на уринарни инфекции по време на бременност е безопасно и лесно, обикновено включва кратък курс (3-7 дни) на перорални антибиотици. 

 

За повечето пациенти антибиотичното лечение е много по-безопасно, отколкото рискът от бъбречна инфекция. 

 

При изолиране на конкретен бактериален причинител от урината винаги се прави и изследване към кои антибиотици е чувствителен той (антибиограма). На базата на тези резултати се назначава най-ефикасното антибиотично лечение в конкретния случай.

 

Жените, които имат или носят признак за сърповидно-клетъчна анемия, са изложени на повишен риск от инфекции на пикочните пътища. Необходимо е ежемесечното изследване на тези пациентки, тъй като навременно приложеното лечение води до по-бързо възстановяване.

 

Захарният диабет сам по себе си също увеличава риска от развитие на инфекции на пикочните пътища по време на бременност.

 

Можете да намалите риска от развитие на инфекции на отделителната система по време на бременност чрез:

 

  • Прием на много течности, особено вода;
  • Бързо лечение на всяка вагинална инфекция, която може да възникне, включително гъбични инфекции или инфекция, предавана по полов път;
  • Лечение на констипацията;
  • Уриниране веднага след секс;
  • Не се препоръчва отлагането на ходене до тоалетната - отидете веднага щом почувствате нужда;
  • Избършете се отпред назад след ходене до тоалетната;
  • Носете памучно бельо.

 

Референции:

1. Government of South Australia (Urinary Tract Infection in Pregnancy)
2. Jean Hailes (Urinary Tract Infections)
3. Government of Western Australia North Metropolitan Health Service (Urinary Tract Infection in Pregnant Women)