Различни стволови клетки образуват имунната система на плода и възрастния индивид, заключи екип специалисти с ръководител Джоузеф Маккюн от калифорнийския университет в Сан Франциско.

В статия на сп. Science учените отричат тезата, че имунната система на плода е незряла форма на възрастния индивид. Досега се смяташе, че имунитетът на нероденото дете е по-слаб, заради високата концентрация на Т-лимфоцити. За сравнение през 20 гестационна седмица количеството на тези клетки е три пъти по-високо при плода, в сравнение с възрастния индивид.

Твърдението на екипа се основава на резултатите от експеримент, при който неактивни Т-лимфоцити на 20 седмични фетуси се активират срещу чужди тела в много по-висока степен в сравнение със същите клетки на възрастни, съответно 70% на 10%.

Според авторите на изследването това означава, че имунните клетки на плода са по-чувствителни към чужди агенти, но и са по-малко агресивни.

Озадачени от резултата при последващ генетичен анализ, учените откриват, че Т-лимфоцитите при фетуса и възрастния човек се образуват от различни типове стволови клетки.

Екипът не е установил причината, поради която хемопоетичната система на плода образува по-слаби Т-лимфоцити. Според Маккюн за това са необходими още изследвания, което ще има полза и за детайлното изучаване на имунните процеси при вътреутробно заразяване с ХИВ и ваксинирането на новородените.