По време на бременност всяко приемано лекарство се назначава внимателно по отношение на съотношението полза-риск. Следователно парацетамолът се радва на специален статут, тъй като е една от малкото молекули без особени противопоказания за прием по време на бременност.

 

Един международен форум, публикуван в края на септември, постави под въпрос тази сигурност


 

Колективно изявление, публикувано в Nature Reviews Endocrinology от 13 международни експерти, включително покойния Бернар Жегу, основател на Института за изследвания в областта на здравето, околната среда и работата в Рен,  призовава за „превантивно действие ”срещу приема на парацетамол по време на бременност, поради потенциални рискове за нероденото дете.

 

Употребата му понякога е наложителна и трябва да се спомене, че редица лекарствени средства не са препоръчителни по време на бременност, с което се ограничават възможностите за медикаментозно лечение на бременните жени в различни ситуации.

 

Аргументът, подкрепен от 78 други учени, се основава на проучвания при хора, които предполагат, че излагането на парацетамол по време на бременност може да увеличи риска от крипторхизъм и да намали аногениталното разстояние при момчето. Това са рискови фактори за нарушения на фертилитета и признаци на прекъсване на маскулинизацията.

 

При момичетата, вътреутробното излагане на парацетамол се свързва с преждевременен пубертет. Що се отнася до епидемиологичните проучвания, те последователно предполагат, че може да увеличи риска от хиперактивност, разстройство от аутистичния спектър, забавяне на езика при момичетата и по-нисък коефициент на интелигентност.

 

На този етап обаче доказателствата не са нито поразителни, нито неопровержими и самите автори подчертават ограниченията на епидемиологичната литература и необходимостта от строги мета-анализи по темата. С други думи, има нужда да се засили изследването по въпроса.

 

Препоръчва се приложение на парацетамол само по медицински показания и полагане на усилия в посока за намялаване на излагането на плода на действието на лекарството. При необходимост е препоръчително придържане към най-ниската доза за възможно най-кратко време.

 

За Патрик Феникел, ендокринолог и гинеколог в Университетската болница в Ница и почетен професор в Университета на Лазурния бряг на Ница, това изследване отразява опасенията, споделяни от експерти от няколко години. Парацетамолът действа като ендокринен пертурбант: химически молекулата наподобява фталат, с антиандрогенен ефект, което може да обясни ефектите върху тестисите на плода, обяснява той.

 

В допълнение, проучване, публикувано в JAMA Psychiatry, демонстрира връзка с нарушения на неврологичното развитие в зависимост от дозата: колкото повече продукт се поема, толкова по-високи са рисковете, но с индивидуална вариабилност.

 

Аутизмът е многофакторно заболяване, отбелязва професор Феникел. Счита се, че парацетамолът вероятно е един от кофакторите сред другите, като например генетичната чувствителност.

 

Северин Мазо Гито, изследовател в Института за изследвания в областта на здравето, околната среда и работата, дълго време работи върху ефектите от излагането на парацетамол, провеждайки експерименти върху тъкани от ембриони, получени при аборт.

 

Парацетамолът крие редица рискове, защото има множество механизми на действие, но познанията ни по темата остават непълни, пояснява Гито.

 

Експериментите, разкриват вариации в някои хормони в тестисите или яйчниците, без последствията за плодовитостта да могат да бъдат изведени на този етап. 

 

Има разумно съмнение относно въздействието на парацетамола по време на бременност, което е причина за безпокойство, но трябва да се наблюдава и как бременните жени приемат лекарството.

 

Предварително проучване, проведено в 7 родилни домове във Франция, показа, че когато са бременни, жените са склонни да намалят приема в сравнение с обичайното. И въпреки че 83% от жените по света приемат парацетамол поне веднъж по време на бременност, във всяка държава тенденциите са различни.

 

Повишената температура е много опасна за развитието на плода и парацетамолът остава основен ресурс за противодействие по време на бременност, пояснява Гито. При оплаквания от болки при бременни не трябва да се прибягва по възможност да парацетамол, а усилията да бъдат насочени по-скоро към търсене на алтернативни терапевтични методи.

 

Приложението на парацетамол трябва да бъде единствено и само по медицински показания и съобразно съотношението полза-риск, за да се предпази плодът

 

Източници:

Les femmes enceintes doivent-elles limiter leurs prises de paracétamol? (lefigaro.fr)

Paracetamol use during pregnancy — a call for precautionary action | Nature Reviews Endocrinology