Проучване, публикувано в JAMA Pediatrics, в съавторство с изследователи от Медицинския център на Университета в Рочестър и Университета в Ню Йорк, откри доказателства, че майките с два вида имунитет срещу COVID-19:  придобит след боледуване - тези, които са се заразили с COVID-19 и са се възстановили, и неболедувалите, но ваксинирани — произвеждат кърма с активни SARS-CoV-2 антитела.

 

Проучването, озаглавено „Сравнение на индуцирането, устойчивостта и неутрализиращия капацитет на антитела при човешка кърма в отговор на инфекция със SARS-CoV-2 спрямо ваксинация с иРНК ваксина", е финансирано от Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) на САЩ с подкрепа от дружество Медела.


 

Взети са проби от 77 майки - 47 от преболедували и 30 от ваксинирани, за да се определи нивото на антителата в кърмата с течение на времето. Майките, които са имали имунитет, придобит след боледуване, произвеждат високи нива на имуноглобулин А (IgA) антитела срещу вируса в кърмата, докато имунитетът, придобит от ваксина, произвежда стабилни имуноглобулин G (IgG) антитела.

 

И двата вида антитела осигуряват неутрализация на SARS-CoV-2. Това е първият път, когато е открито такова доказателство както за IgA, така и за IgG антитела, според съавтор на изследването д-р Бриджит Янг, асистент в Отдела по педиатрична алергология и имунология в Университета в Рочестър.

 

Едно е да се измерват концентрациите на антитела, но друго е да се каже, че антителата са функционални и могат да неутрализират вируса SARS-CoV-2, пояснява д-р Янг. 

 

Едно от вълнуващите открития в тази работа е, че кърмата и в двата случая - едната от майки с доказана прекарана коронавирусна инфекция и от майки, получили иРНК ваксинация, съдържат тези активни антитела, които успяват да неутрализират вируса.

 

Предишни проучвания от Университета в Рочестър показаха доказателства за наличие на антитела в кърмата от COVID - 19 -  позитивни майки.

 

Това последващо проучване представлява най-дългият период от време, през който антителата, придобити от болестта, са били изследвани след заболяването и резултатите показват, че тези антитела са налични три месеца след заразяването.

 

За ваксинираните майки проучването установява лек до умерен спад на антителата, средно три месеца след ваксинацията.

 

Тенденцията в антителата на майчиното мляко е в съответствие с това, което виждаме в серумите за ваксинация, обяснява съавторът на изследването д-р Кирси Ярвинен-Сепо, началник на педиатричната алергология и имунология в Университета в Рочестър. 

 

След няколко месеца се наблюдава тенденция на спад на титъра на антителата, но нивата все още се запазват значително над това, което са били преди ваксинацията.

 

И д-р Янг, и д-р Джарвинен-Сепо подчертават обаче, че все още не е ясно дали тези антитела в кърмата могат да осигурят защита срещу COVID - 19 при кърмачета и деца.

 

За следващата фаза на изследването изследователите от Университета в Рочестър ще търсят доказателства дали имунитетът, придобит от заболяване или след ваксинация, осигуряват защита срещу други сезонни коронавируси.

 

Източници:

https://medicalxpress.com

www.futura-sciences.com