Гърдите се променят много по време на бременност и кърмене. Ареолите може да потъмнеят и да станат по-големи, а хормоните на бременността задействат тъканта, произвеждаща кърма. След настъпване на раждането, производството на кърма се задейства и гърдите започнат да се пълнят с кърма.

 

При кърмене или изцеждане на гърдите, не се изисква специално лечение, но правилната грижа, осведомеността и хигиената са особено важни, за да помогнат на една жена да се чувства по-комфортно и да предотврати някои потенциални проблеми с кърменето, като разранени зърна.


 

Няма особени изисквания към грижата за гърдите по време на кърмене, освен основната чистота, следенето на баланса на влагата на кожата (прекалено сухата кожа може да причини напукване, а прекалено мократа може да доведе до размножаване на микроорганизми и съответно възпаление) и забелязването на всякакви промени, които могат да настъпят.

 

При подготовката на гърдите за кърмене много жени съобщават за чувство на подуване в тях, повишена чувствителност, изтръпване и изтичане на кърма. Всичко това са нормални преживявания, които могат да бъдат подпомогнати от старателна грижа за гърдите, която също така ще сведе до минимум други видове дискомфорт и ще помогне за предотвратяване на инфекции.

 

Необходимо е всяка жена да спазва добра лична хигиена през периода на кърмене. Измиването на ръцете преди докосването на гърдите е задължително. Много специалисти препоръчват да се избягва измиването на гърдите със сапун, тъй като той може да доведе до суха, напукана и раздразнена кожа. Може също така да премахне естествените масла, произведени от жлезите на Монтгомъри, разположени в тъмната зона около зърната. Тези масла помагат за поддържане на зърната и ареолите чисти и овлажнени.

 

При използването на подложки за гърди или памучни тампончета, попиващи кърмата от изтичащите гърди, е необходимо да бъдат подменяни, когато се намокрят, тъй като влагата може да подтикне развитието на микроорганизми. Чистите, сухи превръзки за кърмене могат да помогнат за предотвратяване на разранени зърна, млечница или мастит.

 

Правилната техника на кърмене на детето още от първото засукване, както и много честото кърмене (поне на всеки 2 до 3 часа) може да помогне за предотвратяване на развитието на болезнени проблеми, като разранени зърна, подуване на гърдите, запушени млечни канали и мастит.

 

От изключително значение е и правилното отстраняване на детето от гърдите. Издърпването на гърдата е неправилно и може да доведе до разранявания. Вместо това е необходимо да поставете пръста си в ъгъла на устата на бебето, за да прекъснете леко засмукването.

 

След приключване на кърменето, за лечение (и предотвратяване) на разранени зърна, е препоръчително използването на безопасен крем за зърна или втриване на малко количество от кърмата върху зърната и ареолата.

 

Необходимо е да се консултирате с акушер-гинеколог за подходящите продукти за зърна, тъй като някои кремове и лосиони могат да навредят на бебето, да запушат млечните канали или дори да раздразнят кожата още повече.

 

Ако гърдите станат болезнено препълнени, твърди и подути, можете да се използват студени компреси, за да се намали възпалението и да се облекчи болката. Честото изцеждане или кърмене за облекчаване на натиска също може да помогне.


Референции:

1. American Academy of Pediatrics. New Mother’s Guide To Breastfeeding. Bantam Books. New York. 2011.
2. Berens P, Brodribb W, Academy of Breastfeeding Medicine. ABM Clinical Protocol# 20: Engorgement, Revised 2016. Breastfeeding Medicine. 2016 May.
3. Lawrence, Ruth A., MD, Lawrence, Robert M., MD. Breastfeeding A Guide For The Medical Profession Eighth Edition. Elsevier. 2015.
4. Wambach K, Riordan J, editors. Breastfeeding and human lactation. Jones & Bartlett Publishers; 2014 Aug 15.