При раждането на бебе, особено ако става дума за първо дете, обикновено цялата енергия на майката е насочена към неговата адаптация, но на заден план остава нейното здраве. А една бременност, колкото и физиологичен процес да бъде тя, в същото време поставя редица извънредни за тялото норми, които изискват възстановяване в следродилния период.


Възстановяването в най-общи и тесни граници продължава до около 40 ден, след което промените са по-бавни и незабележими, но персистиращи до около 4 месец (при секцио – дори 6-8 месеца). Единствено млечните жлези са органът, който продължава своята „еволюция“, за да осигури храненето на новороденото и след това в периода на бебето.


На първо място е от значение възстановяването на тазовото дъно, което при нормално или естествено раждане е било подложено на прекомерно разтягане. За целта специалистите препоръчват максимално рано стартирането на упражнения - най-често на Кегел, които да предотвратят спадането на органи от малкия таз и влошаването на сфинктерната функция.Най-оптималният вариант за коремната мускулатура са упражнения още преди настъпването на бременността. Но дори и да не сме имали тази възможност, не трябва да се подценява тренирането на коремната мускулатура след раждането. В противен случай се създават предпоставки за спадане и на коремни органи в една или друга степен.


Носенето на колани може да бъде временно в рамките на дори само няколко дни, но основно значение имат упражненията, тъй като подкрепата, която оказват коланите води до допълнително отпускане на мускулите и дори влошаване на симптоми, от които най-изразена е болката.


Но освен по отношение на коремни и тазови органи, добре е да се обърне внимание на т. нар. постурална мускулатура. Промените по опорно-двигателния апарат и по-конкретно в гръбнака и стъпалата постепенно се възстановяват. Но процесът значително се забързва при прилагане на упражнения.


По отношение на гръбнака – поясната или лумбална лордоза постепенно намалява градусите си, а стъпалата (при които често се наблюдава леко до умерено спадане на свода) след премахване на основната тежест, също се връщат към норма.
В началото може да се започне с по-леки упражнения като йога и пилатес, а след това постепенно да се включват и коремни преси. Вдигането на тежести е строго забранено през първите седмици, поради риск от хернииране на органи.


Референции:
1. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/safe-return-to-exercise-after-pregnancy
2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/exercise-after-pregnancy/art-20044596