Към първа част на материала

 

3. Симптоми


Най-често главоболието започва около 2 дни след спиналната анестезия и продължава между 3 и 5 дни. Рядко продължава повече от седмица. Има описан случай, при които цефалгията е продължила почти месец. Най- вероятно в този случай е имало и органична причина, която се е насложила върху спиналното главоболие. Особено характерно за спиналното главоболие е, че то се засилва при изправено положение на родилката и намалява при легнало. Засилва се при кихане, кашляне и движение на главата. Болката е в слепоочието, тила, може да доведе до схващане на вратните мускули и дори до вратна ригидност. Често пациентките съобщават за гадене, повръщане, които придружават главоболието, както и фотофобия ( фобия от светлина ), диплопия (двойно виждане), световъртеж, шум в ушите, болки в гърба и др.

 

4. Как да намалим риска от подобен тип усложнение?

На първо място се смята, че от особено важно значение е хидратацията на пациентката по време и непосредствено след операцията. Било то орална, или венозна, хидратацията стимулира образуването на гръбначно-мозъчна течност, както и засилва филтрацията и резорбцията на анестетика, с което се цели изчезване на неговия ефект. На второ място се препоръчва режим на покой. Най-малко 8 часа след спиналата упойка  е желателно пациентките да не стават от леглото.  При вече налично главоболие може да се използват медикаменти, които съдържат кофеин, както и кодеин, разбира се, след консултация с анестезиолог и в комбинация с адекватна хидратираща терапия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

5. Какво представлява кръвната пломба?

Методът наречен „кръвна пломба“ е изпитан при силно и неповлияващо се консервативно спинално главоболие. Представлява процедура, при която се взима венозна кръв от вената на родилката и тази кръв се вкарва епидурално чрез повторна лумбална пункция. По този начин венозната кръв действа, като „запушалка“ и стопира изтичането на ликвор през първоначалното убодно място. След процедурата е нужна имобилизация в покой поне за 2 часа. Независимо от големия успех на метода, малък процент от родилките със спинално главоболие са склонни да се подложат на повторна пункция.

 

6. Честота на спиналното главоболие

Днес за епидурално обезболяване се използват по-тънки игли, а за спиналното се използват атравматични, които значително понижават честотата на главоболието. С напредването на медицината и познаването на факторите, които водят до постпункционно главоболие, днес значително е намален процентът на случаите с това усложнение и по последни данни честотата е по-малко от 3%. Страхът от евентуални неуспехи и усложнения след каквато и да е манипулация винаги съществува, но всеки риск може да се намали до минимум при правилна колаборация между лекар и пациент.