Жените, планиращи бременност, могат да намалят риска за развитие на гестационен диабет, чрез контрола на теглото си. Качването на 2 - 10 кг през последните пет години, предхождащи бременността увеличава риска за него с 2,5 пъти, обяснява д-р Моник Хедерсън от Оакланд, Калифорния.

Гестационният диабет започва с глюкозна интолерантност, наблюдавана за пръв път именно по време на бременност. Може да се наложи инсулинолечение, а рискът за плода също е голям. Въз основа на полиетническо проучване сред жени от северна Калифорния са събрани данни за динамиката в теглото им преди зачеването.

251 от тях са били с гестационен диабет, 204 - без. Специалистите са наблюдавали как промяната на теглото, за разлика от стабилната телесна маса, с вариации в рамките на 1кг, променя значително риска от диабет. Взети са предвид фактори като възраст, етническа принадлежност, брой раждания и висок ИТМ. Най-силна е връзката между наддаване на килограми и развитие на заболяването сред жени, които преди това са имали нормална телесна маса.

Отслабването с 1 - 12 кг не променя риска. Преди окончателни заключения, специалисти изискват провеждането на по-широкомащабни проучвания в областта.