Гестационният диабет е вид диабет, който може да възникне при бременност и изчезва, когато бременността приключи. Причината за гестационния диабет - известен още като "диабет при бременност" – са естествените хормонални промени по време на бременност, които правят тялото резистентно към инсулин.
 

Жените, страдащи от гестационен диабет, не произвеждат достатъчно допълнителен инсулин, за да преодолеят тази инсулинова резистентност. Когато тялото не произвежда достатъчно инсулин, захарта остава в кръвта, което води до повишаването ѝ.

 


Гестационният диабет обикновено не показва никакви симптоми по време на бременността. Единственият начин да се диагностицира гестационен диабет е да се проведе тестването при рутинните изследвания за пренатална грижа.

 

Ако заболяването се диагностицира навреме и бъде лекувано правилно, бременността протича нормално. Ако не, това може да доведе до някои усложнения при бременност - като ранно раждане или по-голям плод, което може да затрудни вагиналното раждане или да изисква цезарово сечение.

 

Високото кръвно налягане по време на бременност също е по-често при хора с гестационен диабет, както и развитието на диабет тип 2 в някакъв момент след бременността.

 

Грижата и правилното лечение на гестационние диабет е важна както за майката, така и за плода. Бебетата, родени след бременност, при която гестационният диабет не се лекува, е по-вероятно да се родят с хипогликемия (ниска кръвна захар) и да имат диабет тип 2 на по-късен етап от живота.

 

Лечението на гестационен диабет включва:

  • Редовно проследяване нивата на кръвната захар;
  • Внасяне на промени в диетата. Основното лечение на гестационния диабет е чрез хранене. Създаването на план за хранене при гестационен диабет ще помогне значително за контрола на нивата на кръвна захар.
  • Редовна физическа активност. Физическите упражнения правят организма по-малко устойчив на инсулин, което може да помогне за поддържане нивата на кръвната захар по-ниски. Препоръчително е да правите аеробни упражнения (като ходене или бягане – всичко, което ускорява сърдечната честота и дишането) 2,5 часа седмично. Ходенето 10-15 минути след хранене също е от голяма полза.
  • В някои случаи може да се наложи да приемате лекарства, като метформин или инсулин, за да управлявате гестационния си диабет.

 

Около половината от всички жени с гестационен диабет, развиват диабет тип 2 в някакъв момент от живота си. 

 

Източник:

/www.plannedparenthood.org