Бременността е физиологично състояние, чието нормално протичане се следи периодично от медицински специалист. Лекарят назначава неколкократно микробиологични и онкопрофилактични излседвания, които имат значение за безпроблемното износване на плода и успешното раждане.
 
Рискови групи бременни жени, които задължително трябва да бъдат изследвани за генитални инфекции, са: жени с недолекувани урогенитални инфекции, придружаващи заболявания, хабитуални аборти, възраст на бъдещата майка под 16 или над 40 години.
 
Най-често микроорганизмите не предизвикват никакви оплаквания у бременната, но могат да причинят интрамниална инфекция (на амниона - плодна обвивка), която да наруши целостта на феталните мембрани и да доведе по аборт или преждевременно раждане. Не са редки и случаите на новородено с тежки вродени заболявания - пневмония, менингит, сепсис, конюнктивит.
 
Изследване за генитални инфекции се проведжа още при първото посещение при акушер-гинеколога. Взема се материал от влагалището, маточната шийка или цервикалния канал за микробиологично и микропскопско изследване. Това се извършва винаги, когато бременната жена се оплаква от засилен генитален флуор, сърбеж и парене. Увеличеният флуор се приема за нормален поради засилената трансудация във влагалището в резултат на увелиеното кръвоснабдяване на тазовите органи.
 
В зависимост от произхода на причинителите инфекциите се разделят на няколко групи:
 
  • Сексуално преносими – хламидия, гонорея, трихомониаза, сифилис;
  • Ендогенни – при определени условия се активира условно-патогенната флора (бактериите, които са нормална флора в човешкия организъм) и възниква инфекция.
  • Екзогенни – инфекциозният причинител се внася в организма отвън. Типичен пример са салмонелозата, листериозата, шигелоза.
 
Положителните микробиологични проби за хламидия обикновено са без изявена симптоматика. Нелекуваните бременни предават причинителя на новороденото при вагинално раждане. Бебето най-често развива пневмония и конюнктивит. Поради тези усложнения се препоръчва изследване за хламидии неколкократно през бременността.
 
Сериозна е и прогнозата при позитивен резултат за гонококи и трихомони. Тези инфекции се свързват с повишен риск за аборт или преждевременно раждане поради повишена продукция на колагенази, отслабващи здравината на феталните мембрани, и преждевременно пукане на околоплодния мехур. Подобни са усложненията и при носителство на стрептококиот група Б. Ето защо, редовното микробиологично изследване и лечение при необходимост повишават вероятността от износване и успешен край на бременността.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Бактериалната вагиноза е друга често срещана инфекция при бременните жени. Дължи се на нарушено равновесие на влагалищната екосистема – намаляване на млечно-киселата флора и увеличаване на количеството на анаеробните бактерии. Често е съчетано с позитивиране на резултата за микоплазми. Създават се условия за асцендентна инфекция (разпространяваща се към матката и околоплодните ципи) и преждевременно раждане.
 
Бактериалната вагиноза е и една от причините за послеродов ендометрит. За профилактика на тази инфекция се препоръчва микробиологично изследване в 24 г.с.
 
Освен изследване за генитални инфекции редовно се извършва и изследване на урината. Безсимптомната бактериурия – наличие на бактерии в урината при липса на оплаквания от страна на жената, е нормално състояние в резулата на физиологичните промени в организма. Най-често се изолират Е.coli, Pr.mirabilis, Streptococcus spp. Ако безсимптомната бактериурия не се третира медикамнетозно, съществува риск от развитие на цистопиелит, пиелонефрит и уросепсис. По тази приина лечението е абсолютно задължително.
 
Проследяването на общото състояние на бъдещата майка и протичането на бременността се извършва в женската консултация. Именно, там лекарят преглежда редовно състоянието на гениталните органи, разчита резултатите от изследванията и назначава нови при нужда.