Гениталните брадавици, наречени още венерични брадавици, са една от най-често срещаните болести предавани по полов път. Появяват се в гениталната област – външно в рамките на вулвата, ануса или вътрешно – във влагалището или върху маточната шийка (при мъжете върху пениса). Брадавиците, които обикновено са с мека консистенция и телесен цвят, могат да се образуват поединично или на групи (често наподобяващи формата на карфиол) и могат да са различна форма – релефни или плоски, малки или големи. Някои брадавици са толкова малки и плоски, че трудно се виждат с просто око, дори когато са на повърхността на тялото.


Те се причиняват от вирус, наречен човешки папиломен вирус (HPV). Това са ДНК вируси, принадлежащи към семейството на Papovaviridae. Изестни са над 100 типа човешки папиломен вирус. Някои от типовете причиняват брадавици по кожата на ръцете, ходилата или други области.
Предразполагащи фактори са:

 


  • Високият контактен индекс (честа смяна на сексуални партньори, полови контакти без предпазни мерки);
  • Наличието на имунодефицитни състояния;
  • Тютюнопушене


Инкубационният период варира от 3 семици до 8 месеца – средно 3 месеца. Клиничната манифестация на инфекцията от човешки папиломен вирус протича под различни клинични форми протичащи както безсимптомно, така и с оплаквания от дискомфорт, парене, сърбеж, вагинално течение, затруднено уриниране. Симптомите се засилват при прибавени възпалителни явления. Наред с гениталните много често се наблюдават и екстрагенитални локализации на кондиломите по кожата и лигавиците: ингвинални, по бедрата, перианално.

 

Какво означава ниско рисков и високо риско тип човешки папиломен вирус?

Патологичните промени причинени от някои видове човешки папиломен вирус (представляват риск за последващо развитие на злокачествен процес на маточната шийка, вулвата, пениса, ануса. В зависимост от честотата им на откриване при инвазивен карцином те се категоризират като типове с нисък риск (6, 11, 34, 40, 42-44, 53-55, 57, 58) и с висок риск (16, 18, 30, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56).


„Нискорисков” означава, че макар и да причинява генитални брадавици, няма опасност този тип да предизвика рак на маточната шийка. Поради това е напълно възможно една жена с генитални брадавици същевременно да има нормална цитонамазка и отрицателен HPV тест. Цитонамазката изследва за наличие на клетъчни изменения, причинени от „високо рискови“ или потенциално онкогенни типове на вируса, а HPV тестът, направен паралелно с цитонамазката, е специфичен за наличието на самите вирусни частици. За развитието на карциноми индуцирани от човешки папиломен вирус инфекции от решаващо значение е индивидуалната генетична предиспозиция, продължителността и най-вече наличието на клетъчен имунен дефицит. Винаги е необходимо да се изследват и сексуалните партньори!


Има ли риск за бременността и плода?

При повечето бременни жени с генитални брадавици или история от такива, рядко се наблюдават свързани с HPV усложнения по време на бременността или при раждането. Ако имате генитални брадавици, те могат да растат по-бързо по време на бременността и да са съпроводени с вагинално течение, което да предразполага към по-ускорено размножаване на бактериите.


По време на бременността гениталните брадавици могат да увеличат броя си поради промени в имунната система на организма. Следователно, лечението им може да бъде отложено за след раждането, за да се проследи дали ще изчезнат от само себе си (най-често се получава точно това).
Повечето деца, родени от жени, които са имали генитални брадавици, не страдат от усложнения, причинени от HPV, но в някои случаи може да се появят брадавичести образувания в гърлото на новороденото. Причиняват се от  човешки папилома вирус тип 6, 11, 30, 40 и др. Инфекцията се предава по хоризонтален път от болната майка на детето през плацентата или по време на раждането. Кондиломатозните промени се развиват в устната кухина и в областта на ларинкса (papillomatosis laryngearis infantum). Препоръчително е раждането на майка с активна папилома вирус инфекция да бъде чрез цезарово сечение.


Какво е лечението?

Принципно организмът трябва сам да ги преодолее. В зависимост от локализацията, броя, размера и давността на патологичните промени се подбира най-подходящото лечебно средство и метод. Независимо от това крайният терапевтичен резултат се предопределя от предиспозицията на пациента и от типа на HPV.


Използваните методи за лечение са:

  • Локално медикаментозно лечение (противопоказано при бременни);
  • Органични и неорганизчни киселини (противопоказани за бременни и при наличие на злокачествени тумори);
  • Имуномодулатори;
  • Хирургични методи (кюртаж, електрокоагулация, ексцизии, криотерапия, лазерна терапия).

 

Заболелите и лекувани от генитални брадавици задължително трябва да останат под наблюдение 3-6 месеца до 1 година. Партньорите също трябва да останат под наблюдение. Преустановяването на контрацептивната терапия и тютюнопушенето е задължително. Кондомите са надеждно средство за предпазване от зараза от човешки папиломен вирус при случайни полови контакти (които трябва да се избягват).