Гъбичните инфекции през бременността са по-чести от всеки друг период в живота на жената, особено през втория триместър на бременността. Може да забележите увеличаване на количеството рядък, бял секрет със странна миризма. Това е често срещан и нормален симптом между 4 и 6 месец.

 

Въпреки че гъбичните инфекции нямат сериозен отрицателен ефект върху бременността, те често са по-трудни за контролиране, причинявайки значителен дискомфорт на жената.


 

Гъбичните инфекции възникват, когато нормалните нива на киселинност и дрожди във влагалището са в дисбаланс, което позволява на дрождите да се размножат. Това води до неприятно, но не животозастрашаващо състояние.

 

Дори при най-малкото съмнение за гъбична инфекция е силно препоръчнителна консултацията с лекар, тъй като много други инфекции имат подобни симптоми. За да може след правилно диагностициране всяка бременна да получи най-правилното лечение.

 

Какво причинява гъбични инфекции по време на бременност?

По време на бременност тялото на всяка жена преминава през толкова много и различни промени, поради това рискът от развитие на гъбична инфекция е два пъти по-висок. Някои от тези промени включват:

  • Хормонални промени, които съпровождат бременността;
  • Прием на антибиотици или стероиди;
  • Високи нива на кръвна захар (гестационен диабет);
  • Вагинален полов акт.

Симптомите на гъбична инфекция включват обилна секреция, която обикновено е с жълтеникав или зеленикав цвят и неприятна миризма, зачервяване, сърбеж или дразнене на входа на влагалището, както и усещане за парене по време на уриниране или полов акт. 

 

По време на бременност при голяма част от жените вагиналното течение се засилва. Това е съвсем нормално и се случва по няколко причини. По време на бременността шийката на матката и вагиналните стени стават по-меки и секрецията се увеличава, за да се предотвратят всякакви инфекции, по асцендентен път от влагалището към матката. 

 

Повишените нива на хормона прогестерон също играят роля в засилването на вагиналната секреция.

 

Повишеното течение е нормална част от бременността, но е важно да се проследява и ако бременната забележи някаква промяна да съобщи това на гинеколога си.

 

По време на бременност лекарите препоръчват лечението да се провежда само с вагинални кремове и супозитории. Пероралните медикаменти не са доказано безопасни.

 

Не всички вагинални кремове и супозитории обаче са подходящи за употреба, така че е най-добре да се консултирате с лекар, за да се избере най-подходящото лечение за конкретния случай. 

 

Ако не се лекуват, гъбичните инфекции могат да преминат в устната кухина на бебето по време на раждане. Това е така наречената "млечница" и се лекува ефективно с противогъбични медикаменти.

 

Може да отнеме 10-14 дни, за да настъпи облекчение или напълно да се излекува. 

 

Повечето гъбични инфекции обикновено могат да бъдат предотвратени  при носене на широки, дишащи памучни дрехи и памучно бельо, подходяща интимна хигиена, вземане на душ веднага след плуване.

 

Необходима е смяната на банския костюм, дрехите за тренировка или други влажни дрехи възможно най-скоро.

 

На много бременни се препоръчва включване в диетата на кисело мляко с лактобацилус ацидофилус, ограничаване приема на рафинирана захар, тъй като тя стимулира растежа на дрождите и активната почивка, за да се улесни организмът в борбата с инфекциите.

 

Референции:

American Academy of Family Physicians
https://familydoctor.org