Киселините са често срещан симптом по време на бременност. Промените в хормоналните нива и формата на тялото могат да допринесат за киселинен рефлукс и поява на киселини. 

 

Неприятното усещане може да се придвижи нагоре по гърлото. Може също да се усети горчив или кисел вкус в задната част на гърлото.


 

Състоянието се появява следствие на киселинен рефлукс, който се случва, когато стомашната киселина се връща обратно от стомаха към хранопровода. 

 

Мускул, наречен долен езофагеален сфинктер, стои между хранопровода и стомаха. Отваря се, за да позволи на храната да премине, след това се затваря, така че киселините да не попадат обратно в хранопровода. 

 

Гастроезофагеалният рефлукс е често срещан симптом при жените по време на бременност. Промяната на хормоните и промените във формата на тялото могат да доведат до поява на киселини.

 

Какво представлява киселинен рефлукс по време на бременност?

 

Хората използват термините "киселини в стомаха" и "киселинен рефлукс", за да означават едно и също нещо, но те имат различни дефиниции:

 

Киселинният рефлукс се отнася до това, че долният езофагеален сфинктер не се затваря, както би трябвало.

 

Това позволява на стомашната киселина да попада от стомаха в хранопровода. Гастроезофагеалната рефлуксна болест или ГЕРБ е тежка форма на киселинен рефлукс.

 

Киселини в стомаха, усещането за болка или парене в гърдите, е симптом на киселинен рефлукс.

 

Жените може да имат киселинен рефлукс по време на бременност и да получат киселини поради промяна в нивата на хормоните и растежа на бебето.

 

Причините за киселини по време на бременност включват:

  • Промените в нивата на хормоните. Нивата на хормоните се променят по време на бременност, което влияе върху процеса на смилане на храните. Хормоните често забавят храносмилателната система. Храната се движи по-бавно, причинявайки подуване на корема и киселини.
  • Отпускане на езофагеалния сфинктер. Прогестеронът, известен като хормонът на бременността, може да причини отпускане на долния езофагеален сфинктер. Когато се отпусне, стомашната киселина може да се придвижи нагоре в хранопровода.
  • Увеличаване размера на матката. Докато бебето расте, матката увеличава своите рамери. Това от своя страна води до притискане на стомаха, което пък увеличава риска от рефлукс. Ето защо киселините са по-често срещани през третия триместър от бременността.

 

Как може да се предотвратят киселините по време на бременност?

 

Ето какви стъпки за намаляване на киселините могат да се предприемат:


1. Промени в диетата:
•    Хранете се по-често през деня, по-добре е да имате пет малки хранения през деня вместо три големи;
•    Хранете се бавно;
•    Пийте вода между храненията, но не по време на хранене;
•    Избягвайте пържени, пикантни или мазни храни;
•    Избягвайте цитрусови плодове и сокове;
•    Ограничете кофеина.

 

2. Други съвети:
•    Седете изправени, докато се храните;
•    Не яжте късно вечер;
•    Не лягайте веднага след хранене.

 

Източник:

my.clevelandclinic.org