Първа част на материала


3. Какви мерки могат да бъдат взети?

Начините за предпазване от сутрешното гадене и повръщане са няколко. При една бъдеща майка има начини, при които едни методи могат да проработят, а при други - не. Затова всяка жена трябва да знае, че е редно да се консултира с личния си акушер-гинеколог преди да предприеме каквато и да е форма за възстановяване и лечение. Особено важно е да се избягва приемът на каквито и да било лекарствени средства, поради завишения риск от увреждане на плода и появата на странични ефекти.Специалистите съветват най-често своите пациентки да приемат по-често храна в по-малко количество. Според лекарите, сутрешно гадене и повръщане може да се предизвика и при спазване на диета или гладуване. Те съветват да се приемат повече сухи бисквити, сухи закуски, пълнозърнести храни и ядки. Понякога, когато бременните изпитват дискомфорт и обща слабост, организмът може да се омаломощява, заради липса на храна и глад. По този начин той сигнализира, че няма достатъчно нутриенти и че губи своите енергийни запаси, което е важно и за развитието на бъдещия организъм.
Другите съвети на специалистите са да са приемат повече въглехидрати и белтъчини. Тази храна много ефективно се справя със сутрешното гадене. Те съветват да се консумират пресни плодове и зеленчуци, както и богати на въглехидрати храни, например препечен хляб, картофи, ориз, бискивити и солети. Съветите им са да се ограничава приемът на трудносмилаеми и много мазни храни, които се задържат дълго време в стомаха и се преработват по-трудно.


Специалистите също така съветват да се увеличи приемът на течности, като вода, чай от билки, разредени плодови сокове с ниска киселинност, за да се ограничи дразненето на стомаха и стомашно-чревния тракт от повишената киселиност на храната. Според лекарите също така много важно е бременните да угаждат на апетита си и да се хранят всеки път, когато се почувстват гладни, защото достатъчно насищащото хранене в условията на бременност подсигуряват добро здраве на майчиния организъм и правилно развитие на плода.


Според лекарите голям процент от бременните развиват симптоми на сутрешно гадене и повръщане, заради някои определени миризми. В някои случаи това се развива към аромати от подправки, зеленчуци, меса или парфюми. Важно е да се ограничи контактът с тях, като бременната се замести в кухнята от нейния мъж или близки роднини. Също така специалистите съветват след готвене кухненското помещение да се проветрява много добре и да се ограничи присъствието на парфюмни и ароматни летливи субстанции, включително да се ограничи слагането на парфюмирани перилни препарати.

 

Физическите упражнения и достатъчното време за почивка спомагат за по-доброто състояние на организма на бременната. За нещастие в днешни дни това е все по-рядко срещано явление, независимо от съветите на лекарите. Почивката е важна за нормалното възстановяване на организма и компенсиране на умората от развитието и износването на бъдещия организъм. Физическите упражнения спомагат за правилното възстановяване на организма, липсата на мускулни болки, появата на разширени вени и хемороиди, включително също така предпазват от поява на запек или друг стомашен дискомфорт.

NEWS_MORE_BOX

 


Според специалистите, лекарствата могат да повлияят неприятно организма и развитието на плода, заради това се изписват много рядко и само в краен случай такива от групата на антиеметиците. Според тях много успешно със стопиране на чувството на гадене и повръщане се справя приемът на витамин В6 в дози между 50 и 100 мг. Също така много ефективен начин за спиране на симптомите на гадене и повръщане е качествената рехидратация на организма.


4. Няколко практични съвета

Специалистите по акушерство и гинекология съветват бременните да приемат много слабо подправена храна. Всъщност те препоръчват пациентите им да бъдат изцяло на натурална диета, без никакви добавъчни субстанции.


Лекарите смятат, че след хранене е добре да се постои в изправен стоеж с цел намаляване на обратното връщане на храна през стомаха към хранопровода - рефлукс. Те препоръчват приема на леки закуски, като кисело мляко, чаша прясно мляко, хляб или малък сандвич с цел улекотяване работата на стомашно-чревния тракт и преработката на храната, което е един от най-ефективните методи за ограничаване на сутрешното гадене.

 

Сутрин лекарите смятат, че ставането от леглото трябва да се извършва бавно, с леко застояване в седнало положение с цел да се ограничи прекомерното разтрисане на коремната кухина. Също така според тях бременните не трябва да си мият зъбите непосредствено преди хранене, защото смесването на паста за зъби и храна може да предизвика симптоми на гадене.