От момента, в който започнем да мислим за бъдещото дете, с плановете ни и узнаването за бременността, поемаме по своя път да бъдем родители. Тогава започват да ни вълнуват теми, които разширяват статуса ни и ни обогатяват – защото родителството е една от най-благородните, но и отговорни мисии, които изпълняваме. Грижата за децата ни от нашата любов и за доброто им бъдеще ни учи на всеотдайност от зачеването. Ето защо напълно естествено в началото ни безпокоят въпроси, свързани с проследяването на бременността – вълнува ни как се развива нашето бъдещо бебе, какви изследвания е добре да проведем, за да сме сигурни за здравето на бременната жена и от тук на малкото създание, което расте под сърцето на майката. Изправяме се пред казуса къде да проследяваме бременността, ръководейки се от знанието си за правата си на здравноосигурени. Дали обаче пакетът медицински услуги по програма "Майчино здравеопазване" е достатъчен, за да сме спокойни, че правим необходимото по съвременните разбирания за проследяване на бременността? Това ще ни изясни д-р Васил Даскалов, акушер-гинеколог, един от шестимата лектори на първия форум на Puls.bg, посветен на бременността, раждането и детското здраве.


„Къде да родя?“ е вторият ключов момент, който ни занимава като бъдещи родители. Изборът на мястото, където да изплаче рожбата ни за първи път, винаги е личен, семеен, но който се подчинява на събрана информация от различни източници и собствената ни ценностна система на базата на това, което структурите на здравеопазването могат да ни предложат. Отговорността ни към бъдещото дете днес повече от всякога налага този избор да бъде обективен, да се преценят множество положителни и не толкова положителни страни в наличните алтернативи, за да може раждането да се превърне и остане за нас напълно светъл момент в живота ни. В тази нелека задача по отсяването на фактите и фикцията в информационния поток относно раждането, който може да ни залее, и отговор на запитването от какво се нуждаят българките при раждането ще ни помогне Надежда Стаменова, акушерка и водещ на училище за бъдещи родители.

С раждането обаче въпросите за доброто на детето ни тепърва започват да ни изпитват със своето разнообразие и изобилие. Непосредствено след появата на детето ни обсебват чисто физическите, защото всяко израстване, дори на родителя, си има своята естествена и логично заложена поетапност – вълнува ни дали новороденото е здраво, как да се грижим за него, дали то е гладно, дали е опасно да намокрим пъпчето, кои признаци в състоянието му са тревожни и налагат връзка с медицинско лице... В тази насока обобщено познание с полезна за младите родители практическа насоченост ще изложи доц. д-р Боряна Слънчева, неонатолог, ръководител на неонатологична клиника УАГБ „Майчин дом“.

Да ни подготви за проблемите, които могат да възникнат при грижите за здравето на бебето и малкото дете, ще се опита д-р Пламен Масларски, педиатър. Той ще синтезира съвети, които биха могли да ни послужат при избора ни за педиатър и спестят редица главоболия. Готов опит от другата страна, не само от гледна точка на родителя, са и отправните точки, които той ще сподели относно предварителната организация при спешни състояния. Темата на презентацията на д-р Масларски на форума на Puls.bg е фокусирана върху „Най-честите здравословни проблеми при бебето и малкото дете“, като се поставя акцент и върху знанията, които трябва да имаме за болното дете и за някои други често срещани положения, с които, уви, неизбежно се сблъскваме като "Защо децата боледуват често?" и "Защо яслата или детската градина разболяват моето дете?".

Като съвременни хора вече дори само интуитивно сме наясно, че състоянието на психиката ни играе решаваща роля за доброто ни здравословно състояние. Тази истина важи в още по-голяма степен в първите години от живота ни. Ето защо специално внимание обръщаме на емоционалния свят на детето. За характерните етапи и особености в развитието и поведението на детето от раждането до третата година ще разкаже Красимира Костадинова, главен асистент по клинична детска психология в сектор „Детско здраве” към Националния център по обществено здраве и анализи. По време на този семинар ще научим дали при детето действително има кризи и в какво се изразяват те, на какво се дължи така нареченото проблемно поведение при него, но също така и как да преодолеем психологическите проблеми с храненето, при постъпването в детското заведение и въобще какъв отпечатък оставят емоциите, положителни и отрицателни, при изграждането на личността му...

Последната лекция във форума е посветена на холистичния подход в медицината при бременността и майчинството, който отговаря на ангажираността на съвремения и бъдещ човек към личното му здраве. Изпитани решения в превенцията на редица заболявания, които се залагат от зачеването и първите години от живота ни, ще сподели известната от телевизионния екран доц. д-р Мария Папазова.

Интересна презентация ще чуем и от представител на най-голямата българска банка за стволови клетки Биорегенерация на тема "Клетки за бъдещето - не дали, а как?"

Цялата тази информация може да се получи в един ден. Форумът започва в 13.00 ч., на 14 май. Мястото е София Ивент център, на последния етаж на Парадайз център, бул. "Черни връх" 100 в столицата.

Входът е безплатен. В приложената връзка - events.puls.bg - можете да откриете повече за програмата, продължителността, лекторите и друга информация за събитието, както и да се регистрирате за посещение.

Форумът се осъществява с любезната подкрепа на Софарма, АД.