Да създадеш и отгледаш дете е най-трудната мисия в живота. Но ако една двойка попадне на специалисти, на които може да се довери, най-чаканият член в семейството ще се роди безпроблемно и ще бъде обргрижван в една здравословна среда, изпълнена с много любов и разбирателство. Това доказа осмото издание на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който се проведе на Лазаровден и Цветница в Sofia Event Center. 


„Идеята за Форум бременност и детско здраве възникна много отдавна. Екипът на Puls.bg и Инвестор Медиа Груп успя да я реализира за първи път през 2013 г. Искахме да съберем на едно място бъдещи и настоящи родители и водещи специалисти в бранша, за да скъсим дистанцията, която има между тях. Защото, нека си говорим честно, в кабинетите не винаги има време за всички въпроси“, каза Румяна Тасева, главен редактор на Puls.bg и модератор на събитието. 

 „Много често след прегледите възникват много въпроси и майките и татковците търсят отговорите. Puls.bg винаги се е стремял да доставя достоверна информация, почерпена директно от източниците. Такава е и целта на Форум бременност и детско здраве - да дава достоверна, адекватна и най-актуална информация за бременността, раждането и отглеждането на детето“, продължи Тасева. 

 

За втора година Puls.bg проведе гласуване сред читателите за АГ класацията „Специалистите, на които имам доверие“. По време на форума, проф. Николай Габровски, който е създател на здравния сайт, награди победителите със специални плакети и грамоти. Както през 2017 г., така и тази, д-р Иван Сигридов бе избран за най-добър акушер-гинеколог. Друг медик, който грабна награда за втора поредна година, бе Катя Павлова - за най-добра акушерка. Тя работи в СБАЛАГ „Селена“, при която отива наградата ни за най-добра АГ болница. За най-добър неонатолог бе определен д-р Иван Стаменов от Медицински комплекс „Д-р Щерев“. 

 


Програмата на Форум бременност и детско здраве без разделена на няколко отделни сегмента. Първят бе на тема „Съвременно проследяване на бременността“. „Съвременното проследяване на бременността изисква непрекъсната колаборация между акушер-гинеколозите и специалистите по фетална морфология“, каза д-р Мария Юнакова от Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Тя поясни, че когато видят двете чертички на теста, жените не бива да бързат за първия преглед. Най-добре е той да се осъществи не по-рано от 5-6 седмица след закъснение на цикъла.


Бременните трябва да бъдат информирани за диетата по време на бременността. Това колко наддават има пряко отношение към риска за развитие на хипертензивни състояния. „Често се налага изследване на уринарния тракт, на влагалищен секрет, за да се изолират тези инфекции. Кръвотечения в първия триместър също са доста чести, но те лесно се овладяват, просто бременната трябва своевременно да се обърне към лекуващия си лекар“, поясни специалистът по репродуктивна медицина. 


„Искам да благодаря на организаторите за възможността да участваме в този прекрасен форум“, каза биотехнологът на „Допелхерц“ Деница Венкова, която обърна внимание на това кои са най-важните витамини, минерали и микроелементи, които жената да приема преди и по време на бременността, за да бъде здрава и красива. 

 


Фолиевата киселина подпомага затварянето на невралната тръба на ембриона и намалява дефектите от неправилно затваряне и на мозъка. Спомага за едно добро вътреутробно развитие“, посочи тя. По думите й, препоръчва се и прием на омега-3 мастни киселини, които подпомагат сърдечно съдовата система, нервната система на плода и кърмачето. Можем да си ги набавим от риби като сьомга и херинга, но трябва да внимаваме от къде ги купуваме. Въпреки това, те не може да са на 100% здравословни, защото дори и да знаем произхода на рибата, не сме наясно с какво се е хранила.


За втория панел, посветен на рискове по време на бременността и раждането, поканихме водещи специалисти от Университетската АГ болница „Майчин дом“. Заболявания като захарен диабет, тромбофлибия, лупус, бременност след ин витро процедура, носят риск от развитие на прееклампсия. Понякога има ранни симптоми, които се неглижират. Ако я установим навреме, ние лекарите можем да вземем адекватни мерки за проследяване“, каза д-р Сергей Славов, акушер-гинеколог в лечебното заведение. Той поясни, че прееклампсията се среща най-често при жени, за които бременността е първа, които са с наднормено тегло или с някаква фамилна обремененост.


HELP синдромът и прееклампсията са сериозни заболявания, при които се изисква колаборация между специалисти от различни области. HELP синдромът е акушрско усложнение, на което се дължи една четвърт от смъртността при родилките, каза от своя страна доц. Иван Костов, директор на „Майчин дом“. И уточни, че редовното ходене на женска консултация е необходимо, за да могат лекарите да реагират навреме и лекуват адекватно пациентките с тези усложнения. „През последните години се налага една система от изчисление на риска от това да се развие прееклампсия и еклампсия. Няколко лекаря, които се занимават с фетална медицина, започнаха да развиват диагностична методика, която представлява измерване на ултразвукови параметри и доплерови маркери. Това се прави и в „Майчин дом“, добави той. 


„Процентът на цезаровите сечения у нас непрекъснато нараства и затова има съответните причини. Но при оперативната интервенция съществува риск както за майката, така и за плода“, предупреди д-р Иван Диков, акушер-гинеколог в горепосочената болница. Той бе категоричен, че цезаровото сечение трябва да се извърши не по-рано от две седмици преди термина. „Хубава и приятна операция няма. Има разумна и необходима и ненужна такава. При първите прегледи след раждането се дават и предписания за методи на контрацепция, защото жените често могат да заченат много бързо след първото дете“, каза още медикът. 

 


Темата за осъзнатото раждане имаше важно място в програмата на Форум бременност и детско здраве. „Колко от вас познават акушерка, на която биха се доверили?“, попита Емилия Казълова от Алианса на българските акушерки. Само 6 жени от препълнената зала вдигнаха ръце. „Акушерката подкрепя майката през всичките етапи на раждането. Тя е съотборник на бременната“, каза специалистът и разясни с какво този специалист може да бъде полезен на раждащата жена. „Страничната позиция на раждане намалява болката в кръста, когато я има. Може да благоприятства ротацията на плода, помага на майката да си отпочине малко. Клекналата поза позволява използването на гравитацията, намалява болката в кръста. Родилката може да танцува, да се поклаща, дори да играе бели денс“, продължи Казълова и изтъкна, че всяка бременна има право да сменя позата по време на раждане, за да й е по-комфортно. Разбира се, това трябва да става с насоките на акушерката до нея. 


Когато се роди едно бебе, трябва да се роди и психичното му. Някой трябва да го посрещне на този свят. Затова във Франция, след като проплаче новороденото, всички медици тичат, за да му кажат: „Здравей, добре дошъл на този свят“. Това обясни доц. Моника Богданова, специалист по психоанализа в родилното отделение. Тя предупреди бъдещите майки и татковци, че бебето се настанява във фантазията на родителите още преди да бъде заченато, на него трябва да му се обръща внимание и говори още в утробата, а не едва след като се роди. 


Стволовите клетки играят ролята на монтьори на всички клетки и тъкани в организма. На тази база медицината проявява интерес към кръвта от пъпна връв. Тя може да бъде използвана успешно за лечение, като при тези терапии е важно да се знае, че то може да бъде стандартно, установено, доказано, да е покрито от здравноосигурителната система или пък експериментално“, каза д-р Асен Пачеджиев, който изнесе лекция за ползите от съхранение на стволовите клетки след раждането. Родителите, които искат да направят това, трябва да са информирани не само за цената, но и за други подробности, свързани с процедурата. Банаката за съхранение на стволови клетки трябва да е акретидирана. Хубаво е да има и бърза обратна връзка със семейството след раждането, родителите да получат информация за колко време пробата ще стигне до банката, колко клетки съдържа, при какви условия ще се съхранява, поясни  специалистът.

 

 

Участие в събитието ни взеха писателката Гери Туриска, актьорът Дарин Ангелов и Александър Малинов, който е специалист по клинична социална работа. Те разказаха какво е да си родител в панел "Когато светското срещне социалното". Тримата прочетоха по една приказка, с което разчувстваха много от посетителите ни. 


Програмата на форума във втория ден – Цветница, бе приентирана към грижите за бебето и майката след раждането, детското здраве в отделните възрасти, както и взаимоотношенията в семейството от психологическа гледна точка. Интерактивният панел бе един от най-интересните сегменти за присъстващите, защото в него имаше различни демонстрации. 


Раждането на детето през естествените родови пътища е най-добро от гледна точка на адаптацията на него и майката след това. Бебето се подготвя за този момент и появата му по естествен път е по-безопасна и с по-малък стрес за него в сравнение с цезаровото сечение, стана ясно от лекцията на д-р Диана Аргирова, началник на неонатологията в МБАЛ Пловдив. Тя обясни, че бебето се ражда с неузряла имунна система, което предразполага към по-висока склонност към инфекции. А кожата е входната врата към тях. Родителите не трябва да се притесняват, ако след изписването има физиологично спадане на тегло, жълтеница, кожен еритем (червени пъпчици, приличащи на ухапване от комар). „Всички новородени спадат до 10% от теглото си след раждането заради повишена загуба на течности през кожата, самостоятелното дишане и изпаряване на вода. Бебето уринира и ака, а и има недостатъчен внос на течности с храната. Към 4-5 ден след изписването то вече задържа теглото си и бавно започва да наддава с по 20 грама на ден“, посочи тя. 


Понякога майките се притесняват дали бебето се храни достатъчно. По думите на неонатолога, вместимостта на стомахчето е 5-10 мл. „Не се втурвайте да го храните, то трябва да има свободен режим на хранене или така нареченото хранене при поискване“, каза тя и уточни, че захранването трябва да стане между 4 и 6 месец, но в никакъв случай по-рано. Д-р Аргирова обърна внимание и на това, че според препоръките на Световната здравна организация, през първите 3-4 месеца детето трябва да приема само кърма, без вода и други допълнителни течности. 


Мляко, което капе от гърдите, които след раждането приличат на тези със силиконови импланти. Огромно количество мляко, което се изпомпва от зърното, ако майката има кърма. Това впечатли най-много татковците, дошли с половинките си на форума. От своя страна дамите в залата, особено тези, които тепърва ще раждат, споделиха, че тази част от лекциите им е била много полезна. „Кърмещите майки трябва да намерят най-удобното място за това. Например дивана, на който могат да заемат всякаква поза. Когато гушнат бебето, не трябва да има луфт между ръцете и скута им. Затова може да си поставят нещо на коленете, например възглавничка“, каза Елена Василева, консултант по кърмене. 

 


Бебето има силен сукателен рефлекс, обясни специалистът. Ако кърмачката насочи зърното в зоната под нослето му, то ведната ще отвори уста, ще отметне глава назад и в този момент жената трябва да го „захлупи“ с гърдата си. „Първо в контакт с главата влиза долната челюст, зърното остава окръглено и затова не боли... Но в случаите, когато засукването е насрещно, кърмене може да има, но при всяко движение на езика нагоре, ареолата се смачква и майката има рани и усеща болка. А раните по гърдите са въпрос на грешна техника на закускване“, каза Василева и с помощта на кукли показа на няколко жени как да държат правилно бебето. 


През първия ден новородените поемат между 5 и 7 мл мляко на хранене, на третия 25-30 мл, през първата седмица – 45-60 мл, а когато вече са на месец – между 80 и 150 мл. Консултантът по кърмене изтъкна, че холастрата, която се отделя от гърдите след раждането, е безценна храна за бебетата. Едва 3-4 дни след това се появява преходната кърма. „В този ден гърдите не се наливат с мляко, а преминават към един естествен оток, те са пълни с кръв и лимфа и не могат да омекнат. Слагайте студени компреси, за да ви олекне“, посъветва консултантът по кърмене. По думите й, мъжете няма как да кърмят детето, но за сметка на това могат да приготвят питателна храна за майката и да я обгрижват с много внимание. 


На въпрос на бременна как трябва да се съхранява кърмата, Елена Василева отговори, че един път затоплена, кърмата не бива да се връща отново за съхранение в хладилника: „Когато е замразена, трябва да се размрази колкото се може по-плавно. Ползвайте водна баня с температура на водата не повече от телесната. Трябва да се имитира това, което детето може да получи като се кърми естествено“. 

 

„Ако свалянето на килограми след раждането не се случва гладко и постепенно, по правилния начин, то тогава майките най-често имат проблем, свързан с обмяната на веществата. Тогава е добре да потърсят специалист, защото може да имат нарушена функция на щитовидната жлеза, на хипофизата, проблем с приема на калории...“, каза д-р Райна Стоянова, ендокринолог от УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Тя уточни, че кърменето не само е полезно за бебето, но и за майката, защото й помага по-лесно да свали излишните килограми. Това, в комбинация с разходки с количката на чист въздух и нормален режим на бодърстване и сън, са най-добрият начин за по-лесното влизане във форма. 


„9 месеца е средното време, за което ние сме длъжни да влезем във форма и да си върнем предишните килограми, а защо не и по-добри. Моят съвет е да не бързате“, посочи ендокринологът. 


Д-р Йордан Георгиев, педиатър в Национална кардиологична болница, който списва категория „Детско здраве“ в Puls.bg, също бе лектор на Форум бременност и детско здраве. „При 80% от случаите на болни деца става дума за вирусни респираторни инфекции. Те се срещат при малките деца от 6 до 8 пъти годишно. Рядко се случва тази цифра да стигне 12. В училищна възраст малчуганите боледуват доста по-рядко заради по-силната им имунна система – 2-3 пъти на година“, обясни той. 


По време на вътреутробното развитие детето разчита изцяло на антителата на бременната. След раждането то е защитено от заболяванията, които е преболедувала майката, защото има някакъв имунитет. Но този имунитет е доста нетраен, стана ясно от лекцията му „Проблемът „често боледуващо дете“ - мерки и препоръки“. 


В майчиното мляко има готови антитела, подсилващи имунитета на бебето. „По време на кърменето детето е предпазено от различни видове инфекции... Изследвания показват, че децата, които са кърмени повече от 15 седмици, по-рядко боледуват от атопичен дерматит, остър отит, заболяват по-малко от артериална хипертония и други по-сериозни заболявания в зряла възраст. Доказано е, че те имат и по-висок коефициент на интелигентност“, каза още д-р Георгиев. 


Д-р Велимир Симов от Първа МБАЛ – София също изнесе лекция в панела, посветен на детското здраве. Във връзка с честото боледуване на децата в ранна кърмаческа и детска възраст, той сподели, че в 60% от случаите малчуганите влизат в болница заради висока температура. Това е един от проблемите, който притеснява както родителите, така и лекарите. И изисква мултидисциплинарен екип, обясни педиатърът. 


„Измерването на температурата трябва да се прави на суха мишница, за да не даде отрицателен резултат, когато детето е спокойно. В ингвиналната гънка също може да се мери, но там температурата е по-ниска с един градус. В болнични условия термометърът се слага в ректума, предварително омазнен. Но меренето на температура на дете с 40 градуса създава напрежение и дискомфорт и на двете страни, затова има термометърър със сензор, който се залепва на кожата“, коментира д-р Симов. 


Грижата за детските зъби започва още  по време на неговото вътреутробно развитие. Временните зъби на бебето се залагат още през първия триместър – от 7 до 10 гестационна седмица. Това разясни д-р Цветелина Дучева, лекар по дентална медицина в Дентална клиника „Д-р Дучев“, която изнесе лекция за изграждането на навици при децата и поддържането на оралната им хигиена. „Децата не се раждат стерилни и за да се насели устната кухина с полезните микроорганизми, тази полезна флора трябва да дойде от семейството“, каза тя и цитира статистика, според която почти всяка бременна страда от гингивит. 


Кариесите се появяват във все по-ранна възраст при децата, което се дължи на много фактори, един от които е храненето с вредни храни. „Много деца имат кариес на ранното детство, като оплакванията рефлектират върху цялото семейство. Тези деца не се хранят нормално и изпитват болка“, каза още д-р Дучева. Тя препоръча на родителите да избират прозрачна паста за детските зъби, като тя не бива да съдържа флоур, ако се използва до 3-годишна възраст. Също така да сменят по-често четките в началото. 


Играчките стимулират определени сетива на детето. Те трябва да се купуват според неговата възраст, обясни логопедът и специалист по ранно детско развитие Нина Иванова, с която стартира интерактивният панел по време на втория ден от Форум бременност и детско здраве. „Ако детето е на година и половина или две, не може да му дадем книжка, която да подценява неговото развитие. До 6-месечна възраст то може да обърне внимание само на един стимул. До края на тази възраст тоиграе само с една играчка“, каза тя и предупреди родителите да не дават на детето дистанционни и други предмети от дома, защото то трябва да играе само с неща, предназначени за него. 


С играчките можем да развиваме пет основни сетива на детето – за допир, слух, мирис, движение и координация. „Бебето може да хваща и да усети текстурата на всичко, което се е допряло до него, като тежест и повърхност. Също така движението, което предизвиква играчката, вкус – не само от кърменето и шишето. Всяко нещо, което влиза в устата на детето, трябва да му доставя удоволствие. Звукът трябва да е нежен, тих, без високи честоти, които предизвикват дискомфорт. От третия месец нататък децата се оглеждат в огледалото...“, разказа логопедът. 

 


Хигиената на бебето е онова, което най-много притеснява майката след като си отиде вкъщи с новороденото. Всички органи и системи са недоразвити в момента на раждането, единствено обонянието е завършило своето развитие. Колкото хубави и скъпи да са, парфюмите по майката отстраняват нейния естествен аромат и бебето става неспокойно, защото то много добре познава мириса на нейната кожа. Това предупредиха представителите на Алианса на българските акушерки. На сцената на форума те показаха как се сменят памперси, как се облича, съблича и повива бебето, как се третира пъпчето му. 


Пъпната връв не винаги пада в родилния дом. Необходимо е родителите да поддържат хигиената в тази област, за да подпомогнат процеса на изсъхване. За целта се използва тампон, напоен леко в спирт от 75 или 90 градуса. Винаги трябва да се постави кърпа или някаква марля под участъка на пъпа, защото по невнимание може да потече спирт по гънките на бебето и майките и татковците несъзнателно да изгорят крехката кожа на новороденото. Тези и още много други съвети дадоха акушерките, чийто демонстрации скоро ще качим на нашия сайт – под формата на видеа. 


При малките деца и бебета задавянето е често. Децата поемат много фасове или други неща, които са успели да напъхат в устата си, ако родителите са невнимателни За щастие, не всички водят до задавяне. Но ако майката или таткото се паникьосат, ще се забавят, а времето в такива систуации е много ценно. Това заяви д-р Димитър Димов, който показа различни техники за оказване на първа помощ при задавяне на малко бебе или дете. 

 

NEWS_MORE_BOX


„Средното време за пристигане на линейката в България е от 15 до 20 минути. Това време въобще не е достатъчно и ние не можем да я дочакаме, ако няма някой, който да се притече на помощ докато дойде тя“, коментира Христо Христов, който представи мобилното приложение Ihelp. „Това, което искаме да направим с Ihelp e изграждане на глобална мрежа за взаимопомощ, която да обедини семейства, приятели, обикновени граждани, които имат нужните познания за оказване на първа помощ и искат да придобиват такива, но също така да поканим в тази мрежа професионални спасители, лекари, медицински сестри, пожарникари, хора, които са учили за спасяването на човешки животи. По този начин ще увеличим шанса за спасяване на хора и ще създадем по-силна среда за всеки един от нас“, разказа той.  


Защо семейството е самоосъзнаваща се система? Отговор на този въпрос дадохме с последния сгмент от програмата на ден 2 от Форум бременност и детско здраве. „Когато едно дете мине в една по-зряла възраст, то трябва да се отдели емоционално от своите родители. Ако единият или двамата от партньорите все още не са отделени емоционално от родителите, започват проблемите поради влиянието, което имат те върху него. Двамата трябва заедно да взимат решения за детето си, а не то да определя какво точно да е решението“, каза психотерапевтът Деница Банчевска. Тя и колегата й д-р Веселин Христов дадоха ценни съвети на родителите как да реагират по време на кризите в детска възраст. 


„Кризите са един момент на нестабилност, който изживява всеки човек. Понякога това е едно много неприятно преживяване, тежко и болезнено. Но на него може да се гледа и от друг аспект– като нова възможност“, каза д-р Христов. Той обърна внимание на възрастта между 3 и 5 години, когато при децата започва така наречената ранна сексуалност. Тогава всяко момиченце иска да се ожени за баща си, а момченцата за майките си. Родителите трябва внимателно да обяснят на детето, че това не може да стане, но да знаят, че ще мине един период на разочарование и тревожност при малчуганите, но той се преодолява. 


Връзката между мъжа и жената не трябва да се губи след появата на детето. В първите месеци майката е отдадена изцяло на бебето и понякога несъзнателно пренебрегва мъжа си, от друга страна той е зает с това да работи и издържа семейството, коментира Банчевска. Тя обясни, че бащата също трябва да отделя време за половинката си и бебето, за да не се стигне до момент, в който единият родител участва много повече в живота на детето, а другият липсва. „Ако балансът между родителите е нарушен, много често има проблем кой да вземе решението за децата“, посочи психотерапевтът. 

 


Хубавото настроение съпътстваше много от нашите посетители. Те разгледаха щандовете на изложителите ни, разположени пред залата.Те им бяха приготвили много промоции и изненади. Както всяка година, и тази не изневерихме на традицията и раздадохме награди от две томболи – за много майки и татковци, които ни се довериха и останаха с нас до края на програмата. Направихме си и много снимки за спомен, отличихме и фаворит на публиката от втория етап на конкурса ни „Фото Puls”. 

 

„Форум бременност и детско здраве“ се реализира с подкрепата на Philips Avent, CryoSave, Алтерко, Ficosota, AGU, Devin, Lidl, Dove BabyB