Пред пълна зала премина XI Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който протече вчера в галерията на хотел Графит във Варна. Това е първото издание на Форума в морската столица. Бъдещи и настоящи родители аплодираха своите лектори фаворити. Публиката бе завладяна от полезното съдържание, отнасящо се до бременността, раждането и детското здраве, поднесено по достъпен и едновременно атрактивен начин от водещи в своята област специалисти от региона.

 


Публиката спечелиха проф. д-р Людмила Ангелова, медицински генетик, д-р Милко Папазов, един от водещите акушер-гинеколози за Варненския регион и страната, адвокатът по медицинско право Мария Радева, доц. д-р Ружа Панчева, педиатър и преподавател в МУ-Варна и доц. Диана Димитрова, която се раздаде на аудиторията.

 

Изключително полезна информация за бъдещите родители предоставиха д-р Катя Митева, д-р Жасмин Костов, д-р Румяна Ангелова, д-р Янко Янков, д-р Юлияна Йоргова, акушерката Ирена Корновска и г-жа Ралица Георгиева.

 

Предвид поставянето на новото начало Форумът даде възможност да се получи достоверна  базисна информация по въпросите, които най-често вълнуват младите семейства, директно от водещи в региона специалисти. В първия панел „9 невероятни месеца“ д-р Жасмин Костов, акушер-гинеколог, разясни необходимостта от провеждането на редица прегледи и изследвания при бременната жена и логиката регистрирането на бременността да бъде извършено към 11-12 гестационна седмица. Провеждането на биохимичния скрининг при бъдещите майки независимо от възрастта показва ползата му в профилактиката на генетични заболявания. Проф. д-р Людмила Ангелова разясни пред аудиторията предимството на съвременните пренатални тестове, които се провеждат с венозна кръв и не налагат по-сериозни интервенции по време на бременността.

Затова какви още грижи трябва да  полагаме по време на бременността, освен медицинските прегледи и консултации, синтезирано в няколко направления поднесе Ралица Георгиева. Правилното хранене и осигуряването на достатъчно полезни вещества за организма на бебето и майката, подходяща интимна грижа и движение са основните направления, в които тя препоръча да се поддържат.

 

Спад в интереса на младите акушер-гинеколози да избират работата в родилна зала спомена д-р Милко Папазов преди лекцията си, изтъкваща предимствата на вагиналното раждане. Лекарят, чиито ръце са посрещнали над 10 000 бебета, обърна внимание, че ходът на раждането изключително зависи от позитивната нагласа на жената, нейната предварителна подготовка за процеса и способност да преодолее тревожността и страховете си. Той отбеляза, че числото на цезаровото сечение в страната ни е тревожно високо и налага по-адекватен отговор на потребностите на жената да роди без болка.

 

Как може да се случи това отговор даде и анестезиологът д-р Катя Митева с лекцията си за съвременното обезболяване на раждането, като изясни предимствата на епидуралната анестезия да прекъсва болковия сигнал към мозъка, но същевременно оставящ способността жената да бъде активна по време на раждането. По думите ѝ става ясно, че прилагането на обезболяване при раждането е истинско изкуство, изискващо точна преценка на момента на прилагане и дозата на медикамента, което анестезиолозите, работещи в екип с акушер-гинеколозите владеят изтънко.

 

Адвокат Мария Радева разясни на какви права може да се разчита при хоспитализиране за раждане, какво ги определя и с какво следва да има съобразяване, ставайки пациент на лечебното заведение спрямо нашето действащо законодателство. Тя коментира детайла, че отказът от извършването на една или друга манипулация задължително се осъществява документирано, като изрично подчерта, че отговорността за последствията в този случай, се поемат от пациента и не може след това да се търси от медицинските екипи. Безспорно жената има право да бъде информирана за всяка дейност, която е прилагана на нея и детето ѝ в болницата.

 

Защо и къде да съхраним стволови клетки от пъпната връв разясни д-р Янко Янков, ръководител на тъканна банка „Селена Целс“, който бе щедър в отговорите на директно поставените към него въпроси. Д-р Румяна Ангелова разграничи пред бъдещите родители нормалните за периода състояния на бебето от патологичните. Такъв пример са транзиторната загуба на тегло, физиологичната жълтеница и половата криза при новороденото. Д-р Румяна Ангелова разясни и на какво се дължи чувствителността към температурата на околната среда при най-малките бебета, което и налага специална грижа и внимание.

 

Днес чрез ваксините можем да предпазим децата си от 26 инфекциозни заболявания, които са фатални и могат да причинят тежки увреждания, разясни ползата от ваксинопрофилактиката и Имунизационния календар на страна педиатърът д-р Юлияна Йоргова. Благодарения на тях случаите на детски паралич, дифтерия, едра шарка и синдром на вродената рубеола са нулеви, а тези на тетанус, рубеола – единични. Случаите на едно от най-силно заразните заболявания, каквото е морбили, са силно ограничени. Случаи на морбили в България в периода 2002 – 2008 г. няма благодарение на плътното ваксинално покритие. За съжаление, от 2009 г. са регистрирани и смъртни случаи, което показва колко сериозно следва да бъде отношението ни към получаването на утвърдените по Календара ваксини.

 

За да не боледува детето и се радва на добър имунитет, на него трябва да са му осигурени комплекс от основни условия, като пълноценно хранене, достатъчно време за сън, движение, климатолечение и добра психо-емоционална среда в семейството, изтъкна доц. д-р Ружа Панчева. Едва след това може да се мисли за въздействие върху имунитета с доказали ефекта си природни субстанции, каквито са тези от ехинацея, черен бъз, слез, котешки нокът. Родителите трябва да приемат факта, че малкото дете боледува около 8 пъти годишно от респираторни инфекции и трябва да насочат вниманието си за спазването на основните условия, които гарантират максимално бързото справяне на детския организъм от срещата му с нови патогенни микроорганизми.

 

Едно кърмене продължава около 16 минути, каза Ирена Корновска, акушерка с дългогодишен стаж и представител на Алианса на българските акушерки. От лекцията ѝ стана ясно, че кърмата е не само специална и уникална храна за бебето, но и гаранция за неговия добър имунитет и силна връзка с майката.

 

Бащите да не „бягат“ от стаята с бебето препоръча доц. Диана Димитрова под предлог, че не мога да се наспят за работа. Това би довело до сериозен крах в отношенията не само между мъжа и жената, но и като цяло в отношенията в семейството. С 32 часа седмично се увеличава домакинският труд след раждането на детето и това съвсем не е фактор, който би могъл да направи някой член от семейството щастлив. Единственият изход за оцеляване на връзката е осъзнаване на семейните ангажименти и разбиране, че се налага взимане на решения, които се подкрепя от двамтаа партньори.

 

До три са ролите, които можем да изпълняваме и бъдем наистина добри, подчерта на няколко пъти доц. Димитрова. Например на майка на бебето, съпруга и родител на по-голямо дете. На мястото на някоя от тези три може да влезе тази на дъщеря, приятелка, служител и др., но дори и да не е осъществен съзнателен избор по приоритети ежедневието показва в какви три направления влагаме повече усилия и време, което несъмнено може да работи в полза или в ущърб на семейството...

 

Приятно изненадаха аудиторията интериорните дизайнери на IKEA Юлия Янева и Поли Георгиева, които освен че набелязаха стъпка по стъпка какво трябва да съдържа перфектната и безопасна детска стая, подариха на сръчните бъдещи татковци, сглобили състезавайки се помежду си мебел пред очите на аудиторията.

 

XI Форум бременност и детско здраве изпрати своите посетители с усмивка, част от които си тръгнаха с подаръци, осигурени от партньорите ни.

Събитието се реализира благодарение на подкрепата на генералния спонсор тъканна банка „Селена Целс“, IKEA – осигурили и прекрасния кът за кърмене и повиване, както и Future Health, Doppelherz, GSK, Chipolino, Пайне, Water wipes, Аптамил, Персил и Силан, Bayer,  Булген, Компас инвест, Девин.  

 

Специално благодарим на партньорите ни Медицински университет – Варна, МК „Майчин дом – Варна“ и МБАЛ „Света Анна – Варна“!