След успешния Форум бременност и детско здраве в София през май, изданието на Puls.bg се пренесе и в Пловдив. Стотици настоящи и бъдещи родители, както и много техни близки, се събраха на 01 октомври в зала „България“ на Международния панаир в града под тепетата. Taм те имаха възможността да чуят онова, което ги вълнува за бременността, раждането, грижите за новороденото и детското здраве, представени от доказани медицински специалисти в различни области. 

 

„Форум бременност и детско здраве се организира от Инвестор медия груп от пролетта на 2011 г. На въпроса какви събития бихме могли да правим, за да не стои Puls.bg само в интернет пространството, предложих именно този форум за бременност и детско здраве, защото всички ние откриваме необходимостта от достоверна и адекватна информация при проследяване на бременността, раждането и грижите за детето и здравето му, и знаем колко тревожни сме, когато се грижим за най-скъпото си“, каза главният редактор на Puls.bg Румяна Тасева, която е водещ и модератор на форума. 


 

Програмата на събитието започна с панел „Девет невероятни месеца“. „Очакванията на една бременна жена са здравеопазването да е безплатно, тя да има гаранция за сигурност... Реалността обаче е, че безплатното здравеопазване е неприемливо малко. Това, което Националната здравна каса поема като пакет при бременните е един минимум. Освен това няма и стандарт по гинекология, което затруднява работата на гинеколозите у нас и никой от тях не може да даде гаранция, че няма да се случи нещо лошо.“, каза д-р Васил Даскалов, който представи първата лекция - „Женската консултация – очаквания или реалност“

 

 

Бремеността и кърменето са периоди, където жената се обръща към по-натуралните средства за помощ, с което има по-малък риск за плода. Тогава тя иска да познава работещи алтернативни методи, които би искала да приложи, каза д-р Ирена Маждракова, която даде ценни съвети на бременните за това как да облекчат дискомфорта по време на износване на бебето с природни и хомеопатични средства. Чай от джинджифил и копър успокояват гаденето и стомашните киселини, които мъчат много бъдещи майки през първите месеци. Здравословно и балансирано хранене, както и прием на качествено рибено масло, ленено семе, крилово масло, масло от чия, витамин D, витамин В12 и пробиотици, също са много полезни, допълни класическият хомеопат. След нея лекция изнесе д-р Мариела Даскалова. "Съвременният апарат позволява да се види бременността много рано. Този преглед е напълно безвреден, защото много жени се опасяват от ехографията в много ранна бременност. Пулсът на детето може да се установи с вагиналната сонда – при навършени пет седмици след последната бременност.", сподели тя.

 

 

„Съвременни аспекти на раждането“ бе темата на втория панел от програмата на Форум бременност и детско здраве Пловдив. Биотехнологът Деница Венкова изтъкна, че омега-3 мастните киселини, както и микроелемнти като желязо, йод, цинк, са много важни не само за развитието на плода, но и за здравето на бъдещата майка. „Магнезият участва в минерализацията на костите, подпомага естественото развитие на бременността, важен е за нервната система и мускулите. Липсата му в организма може да доведе до различни неразположения като схващания, крампи, липса на сън и други неразположения...“, каза още тя и даде още препоръки на присъстващите какви витамини и минерали за нужни за здравето и красотата на бременната.

 

„Движение и подготовка за раждане“ бе следващата интересна лекция. Представи я акушерката Йонка Петкова, която изтъкна колко важна е двигателната активност за нормалното протичане на бременността. „Движението е здраве и здравето е живот. Всяка жена е уникална и различна, както и нейните бременност и раждане. Тя не бива да изпада в крайности – да яде или спортува за двама. Всичко трябва да бъде в зоната на комфорт“, посочи тя. И уточни, че преди бъдещите майки да се запишат на йога или други полезни упражнения, трябва да се консултират с лекар. 

 

 

Раждането не е като по филмите. Жената трябва да мине през определени фази, за да може да прочете то нормално. Винаги се стремим да запазим нормалния ритъм на раждането с оглед състоянието на бебето. Жени, които ще раждат за първи път, трябва да знаят, че първият период ще продължи поне 12 часа“, каза д-р Георги Амалиев. Неговата лекция за нормалното раждане също предизвика голям интерес сред присъстващите в залата, особено жените в напреднала бременност.

 

След него д-р Асен Пачеджиев обясни кои са предимствата на съхранението на стволови клетки у нас. По думите му, над 2 200 двойки у нас са взели решение да съхранят стволови клетки през 2016 г. Това прави около 3, 6% от ражданията в страната. "За момента стволовите клетки се използват за лечението на сравнително редки заболявания. В бъдеще, евентуално, могат да се приложат и при заболявания със социална значимост, които се появяват в третата възраст", каза още той.  

NEWS_MORE_BOX

 

С лекциите от панел "Здраво дете" приключи програмата на първото издание на Форум бременност и детско здраве в Пловдив. Д-р Диана Аргирова представи темата „Неонатален период - защо е най-важният месец от живота ни?“. „В България имаме склонността да прегряваме децата, затова като детето се роди, стайната температура трябва да бъде 22-24 градуса, а на кърпане 27“, каза тя и уточни, че е погрешно схващането, че на новороденото трябва да се дава вода. Кърмата съдържа такава и не е нобходимо майката да се притеснява, че детето й ще остане жадно." Неонатологът изтъкна, че загубата на тегло след раждането не трябва да притеснява родителите. Това е нормален процес, като до 15-20 ден бебето ще си възвърне теглото, с което е било в родилното.

 

В кърмата има 88% вода, а другите 12% са с хранителна стойност, добави от своя страна консултантът по кърмене Ася Демирева. Тя обясни на бъдещите и настоящи майки, че има много фактори, които влияят на кърменето. Един от тях е стресът. Хормоните, свързани с кърменето са един вид естествена упойка в организма на майката. При стресова ситуация може да има леко по-забавено потичане на кърмата, но не и спиране, категорична бе тя. И изтъкна, че размерът на гърдите не е от значение за кърменето.

 

„Няма по-тъжен вид от този на едно болно дете, но няма и по-хубава картина от това на едно здраво дете. Дихателната система на бебето започва да се развива още в първите седмици на бременността и продължава и през детството. Малкият размер на носа, тесните носни ходове... предразполагат той лесно да се запуши.“, каза проф. Тоньo Шмилев, който насочи вниманието  на аудиторията към профилактиката на острите респираторни инфекции у децата. 

 

 

Специални гости на форума бяха акушерките Динка Негалова и Катя Павлова, които практикуват в Пловдив и през май получиха една от наградите на класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“. „За да работиш като акушер, първо трябва много да харесваш и обичаш професията. И жените, които идват при нас, трябва да усетят цялата тази химия, за да се осъществи една много важна и силна връзка между акушерка и жена“, каза Павлова. 


Много от присъстващите използваха възможността да зададат своите въпроси към нашите лектори, както и да разговарят лично с тях в паузите. „Като темите, така и лекторите на Форум бременност и детско здраве намерих за интересни. Смятам, че винаги е интересно за една жена да чуе мнението на професионалисти. В момента съм на етап мисъл за раждане и лекцията на д-р Амалиев беше най-интересна за мен“, каза Марта Божикова, която е в осмия месец от своята бременност. На въпрос дали смята да съхрани стволови клетки, пловдивчанката обясни, че е мислила мнного по въпроса, но вероятно няма да прибегне до тази стъпка. „Това, което ми хареса в лекцията е че тя беше обективна, а не представяне на напудрена информация, която да провокира жените на 100% да съхранят стволови клетки. Беше дадена достатъчно обективна информация така, че всеки може да си прецени каква е действително практическата полза от това“, допълни Марта. 

 

Владислава Койнова, която също е в 8 месец, обясни, че е дошла на форума с половинката си, за да подобри своята информираност за бременността и раждането. „Аз много харесах лекцията на д-р Амалиев за раждането. Беше много информативна и изчерпателна. Като цяло модулите, които бяха подбрани на форума, ми харесаха“, каза още тя. 

 

Димитър Кръстев ще стане татко само след няколко месеца. Той търпеливо изслуша всички лекции заедно с жена си. Споделя, че за първи път присъства на подобно събитие за бъдещи родители. „Дойдох от любопитство и повече за обогатяване на знанията за това какво ни предстои. Всички лекции бяха доста разширени и обогатени. Но за мен последните лекции от панел „Здраво дете“ - какво ще знае родителя за детето, ще имат най-голяма полза“, каза той. 

 

„Този форум е полезен, защото бъдещи майки, дори които все още плануват бебенце, ще могат да чуят различните теми по различните модули. И затова дойдох тук, за да се информирам и получа друга информация, която съм получавала само от интернет. Всички лекции бяха достатъчно полезни, изчерпателни, но може би последната за нормалното раждане най-ми хареса, защото това ме вълнува в момента“, каза Меги, която ходи на индивидуални курсове за бременни, но въпреки това е решила да си обогати познанията чрез лекциите на Форум бременност и детско здраве Пловдив. 

 

 

Форум бременност и детско здраве се провежда с подкрепата на CryoSave и Биорегенерация