Умението да търсиш и използваш достоверна здравна информация от доказани източници в съвременния свят се оказва ключово условие за добрата връзка между лекар и пациент. Именно върху доверието у медицинските специалисти във важните етапи на бременността, раждането и грижата за малкия човек, акцентираха водещите лектори по време на 12-то издание на най-престижното специализирано събитие в областта на майчиното и детско здраве - „Форум бременност и детско здраве“.


За трети път в Пловдив Форумът, организиран от водещия здравен сайт Puls.bg, част от Investor Media Group, бе пресечената точка между бъдещи и настоящи родители, и доказани медицински специалисти от региона. Пред препълнената зала „България“ на Международния панаир в града младите семейства получиха полезна и актуална информация от специалистите, на които имат доверие, а събитието не изневери на традицията си да предложи уникално за града съдържание.


„Спестете си риска и огромния стрес от четенето на спорна и непроверена информация  и питайте за всичко важно около бременността, раждането и отглеждането на вашето бебе екипа, на който сте се доверили“, апелира водещия акушер-гинеколог от АГ „Селена“ д-р Здравко Минев. Думите му подкрепи и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, която подчерта, че 35% от съдебните спорове между лекар и пациент се дължат на грешки в комуникацията, а тя най-често е нарушена от неспособността да се отсеят фалшивите новини от достоверната информация.Помощник в тази нелека информационна битка са именно събития като „Форум бременност и детско здраве“, дните на отворените врати в АГ отделенията, официални данни и резултати от клинични проучвания и др., подкрепи темата и акушерката от ЦРЗ „Д-р Васил Даскалов“ Ина Сарова, а педиатъра д-р Ориета Каменова допълни, че именно вълната от съмнителна информация по отношение на ваксинопрофилактиката у нас е в основата на спорното отношение на младите родители към ваксините и бумът на морбили в страната.


И този път в Града на тепетата „Форум бременност и детско здраве“ се отличи с отбрано съдържание, а акцентът падна върху четири нови теми: „Ефектът кожа в кожа. Що е то кенгуру грижа?“, поднесена от началника на Отделението по неонатология в УМБАЛ-Пловдив д-р Диана Аргирова, „Прием на медикаменти и бременност“ - представена от акушер-гинеколога д-р Владимира Карагьозова, „Информирани решения по време на бременността“ бе темата на адвокат Шаркова, а детският ортопед д-р Димитър Стаматов очарова бъдещите и настоящи родители с актуалния разговор за „Ехографския скрининг за вродена луксация и дисплазия на тазобедрените стави при кърмачета“.


В първия панел на събитието д-р Здравко Минев говори пред публиката за „Профилактиката на честите заболявания през бременността“, като предупреди, че най-критичният период от цялата бременност е до 12 гестационна седмица. „Тук главната роля има природата, а причината за ранните разочарования най-често са инфекциите – в над 90% от случаите спукванията на околоплодния мехур, които се случват между 16-18 г.с., се дължат на недиагностицирани навреме бактерии“, сподели той.


Двамата специалисти акцентираха както върху базовите изследвания по време на бременността като цитонамазка преди 14 г.с., ранния биохимичен скрининг, феталната морфология и др., така и върху нуждата от ежемесечно проследяване на нивото на хемоглобина в кръвта на бременната жена, кръвната захар и редовното измерване на кръвното налягане. „Подобна превенция, въпреки, че не се покрива изцяло от Здравната каса, е основен щит срещу най-честите и сериозни заболявания по време на бременността - анемия, високо кръвно налягане (преекламсия) и гестационен диабет“, допълни д-р Минев. А в темата си за приема на медикаменти по време на бременноста д-р Карагьозова предупреди бъдещите майки, че в този период дори и лекарствата с безопасен профил на употреба могат да бъдат опасни. „Така че самолечението трябва да бъде елеминирано. Това важи в пълна сила и за хомеопатичните препарати“.


Медикаменти, които обичайно приема здравата бременна жена са фолиевата киселина, витамините К, В, Д и калций, А, магнезий, желязо, холин, пробиотици и лактоферин. Но е добре да се знае, че витамините и микроелементите участват във всички важни процеси в човешкия организъм, но по време на бременността нуждите на тялото се удвояват, допълни и магистър фармацевтът Лилия Божкова.


Информираният избор е в основата и на позитивното отношение към раждането – тема активно поддържана и от Световната здравна организация (СЗО), и от нашия лектор акушерката Ина Сарова. А позитивно раждане според СЗО е онова раждане, което покрива или надвишава първоначалните лични и социокултурни убеждения и очаквания на жената, включително раждане на здраво бебе в клинично и психологически безопасна среда с непрекъсната практическа и емоционална подкрепа от страна на придружител при раждането и любезен, технически компетентен клиничен персонал.

 

„Ние, акушерите, се опитваме да намалим евентуалния стрес от неизвестното, като разказваме за екипа – кой кой е, каква е неговата специалност, какви са задълженията  и ограниченията му, какво да очакваме от него и какво не в неговите компетенции“, допълни още Ина Сарова.


С особен интерес публиката в Града на тепетата проследи лекцията на началника на „Клиниката по акушерство и гинекология“, УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Екатерина Учикова за дирижираното раждане, което най-често се прилага при преносената (удължена) бременност, аномалии на родилната дейност (първична и вторична родова слабост) и при други усложнения в хода на раждането.

 

При него медикаментозно и чрез активната лекарска намеса се контролира родилният процес, с цел да се избегнат потенциални усложнения за майката и бебето. Методът обаче се прилага само при наличието на медицински индикации за това, в противен случай крие огромни рискове като хиперактивна родова дейност, разкъсвания на меките родови пътища и не рядко оперативно раждане с форцепс, вакуум екстрактор или цезарово сечение. Именно върху високия процент на цезаровото сечение у нас акцентира проф. д-р Учикова. „Данните, сочат, че още през 1985 г. препоръката на СЗО е не повече от 10-15% от ражданията да завършват със секцио, докато у нас през последните 5 години честотата на цезаровото сечение нараства постепенно и достига 50%“, завърши специалиста.


Около раждането е времето и на друг важен избор - „Съхранението на стволови клетки“, за който говори ръководителят на тъканна банка „Селена целс“ д-р Янко Янков. „Нормативната уредба у нас налага най-късно 7 дни преди очакваното раждане да бъде взето решението за съхранение на стволови клетки. Предимствата са добре известни, а едно от тях е, че съвместимостта на стволовите клетки между членове на семейството варира от 25 до 100%“, обясни д-р Янков. По думите му към момента със стволови клетки се лекуват над 80 заболявания, като сред тях са левкемия, апластична анемия, таласемия, болест на Ходжкин, невробластом, ретинобластом, остеопороза и др.


След появата на бебето на бял свят, грижите за малкия човек и подкрепата на майката са в центъра на новото семейство. За кърменето като най-силната и емоционална връзка между майката и детето, която осигурява топлина, любов и привързаност говори пред публиката акушерката Петя Запрянова. Нуждите на родилката в този нов етап от живота й са изключителни важни, защото 1 от 7 родилки страдат от следродилна депресия, а между 40 и 80% от младите майки усещат следродилна тъга.


Друг доказан метод, който гони стреса у дома в първите дни на бебето е „Кожа в кожа“ или кенгуру грижата за новородените, започнал като случаен експеримент през далечната 1979 г. в Колумбия, а причината - недостигът на кувьози и наличието на много болни бебенца. Тогава неонатолозите д-р Едгар Рей и д-р Ектор Мартинез решават да имитират родителската грижа на кенгуруто, което отглежда бебето си, сгушено в обятията си. „Така се раждат основните насоки на кенкуру грижата и в наши дни: гушкане на бебето на голо, кожа в кожа между гърдите, в изправена поза, възможно най-продължително време, а храната да е основно кърмене. А резултатите са поразяващи – бебетата оздравявали по-бързо, а смъртността при новородените намаляла от 70% на 30%“, сподели пред публиката в Пловдив д-р Диана Аргирова.


Неонатологът сподели, че кенгуру грижата не е преимущество само на майката – методът кожа в кожа сближава и таткото с бебето, а при нужда може да се извършва и от доброволец. „Ползите за бебето не са една и две – регулира се дишането и сърдечната дейност на бебето, температурата му се поддържа в нормални граници, наддава по-бързо, имунитетът му се подобрява, намалява стреса както за малкия човек, така и за родителите, има положителен ефект върху съня, плача, коликите и води до по-добро развитие на мозъка“.


Лекциите за първите грижи за бебето с д-р Таня Андреева, здравето на децата в полето на ваксинопрофилактиката, респираторните заболявания, очните проблеми, поставени от офталмолога д-р Мая Минева, безопасността у дома и първите кризи на порастването, за които говори психолога Лучия Таскова очароваха публиката.


Д-р Минева сподели с бъдещите родители, че първата среща на малкия човек с очния специалист е между 6 и 12 месеца, вторият важен преглед е между 3-4 години, а третия - преди започването на 1 клас. „Развитието на окото започва още от 22 ден от оплождането, когато дължината на ембриона е само 2 милиметра“. А най-ценният съвет, който Лучия Таскова даде на родителите е да общуват пълноценно с децата си и още в най-ранния етап от развитието на малкия човек да поставят граници в семейството.


С овации бе изпратен и ортопедът д-р Димитър Стаменов, който постави темата за „Ехографския скрининг за вродена луксация и дсплазия на тазобедрените стави при кърмачета“, наложен като златен стандарт още през 80-те години в Австрия. По думите на специалиста след въвеждането на Национална програма за скрининг в Австрия леглата в ортопедичните клиники са намаляли от 120 на около 10. От 2000 г. у нас прегледа, който се извършва между 4 и 6 седмица след раждането на бебето, е задължителен. „А най-добрата профилактика за бебето днес е бебеносенето, при което позицията на крачетата е 90 градуса, а флексията – 45 градуса“, допълни ортопеда.


На финала на най-престижното събитие в областта на майчиното и детското здраве, бъдещите родители си тръгнаха с атрактивни подаръци, по-уверени и знаещи за предстоящите най-важни събития в живота им, а партньорите на събитието от „Икеа“ дариха обособения детски кът по време на Форума на УМБАЛ „Пловдив“.