Истински фурор предизвика деветото издание на „Форум бременност и детско здраве“, който се проведе в Гранд Хотел Пловдив, на 7 октомври. Над 250 души посетиха събитието, организирано от водещия здравен сайт Puls.bg, по време на което бъдещи и настоящи родители получиха ценни съвети от топ специалисти в областта на майчиното и детското здраве.

 

Акцентът, който събитието постави, бе върху избора, който бъдещите родители могат да правят при появата на новия член на семейството. „И той не касае толкова начина на родоразрешение, колкото информирания и личен избор на мястото, където раждането и първите дни на бебето могат да преминат при условия с най-малко стрес за жената и новороденото.“ спомена при откриването модераторът Румяна Тасева.“, заяви при откриването на форума модераторът и главен редактор на Puls.bg Румяна Тасева.


 

По време на първия панел „9 вълнуващи месеца“ акушер-гинекологът д-р Васил Даскалов и ембриологът д-р Мариела Даскалова акцентираха върху промените в организма на жената, етапите от проследяването на бременността и развитието на новия живот.„Бъдещите майки трябва да запомнят, че грижите по време на бременността поставят основите на детското здраве. Освен това информираният пациент е подготвен за всякакви предизвикателства“, коментира д-р Даскалов. 

 

Диетологът д-р Райна Стоянова спомена, че наддаване на тегло по време на бременността е ключов ориентир за качеството на хранителния режим на бъдещата майка. „При здрави жени с нормално тегло е желателно наддаване с 11,5 кг – 16 кг по време на бременността. За дамите с наднормено тегло не се препоръчва наддаване с над 11 кг“, посъветва  д-р Стоянова. 

 

Втората част на „Форум бременност и детско здраве“ бе посветена на раждането. Акушерката Катя Павлова, която спечели класацията на  Puls.bg  - „Специалистите, на които имам доверие” в своята категория, даде ценни съвети, с които бъдещите майки да си гарантират спокойно раждане. „Много полезни са йога упражненията, които ще помогнат на бременната да усвои различни дихателни техники и ще повдигнат тонуса и духа й. Най-важното е бъдещите майки да мислят положително“, категорична бе Катя Павлова. 

 

Д-р Даниел Ставрев, акушер-гинеколог, разясни какво може да бъде раждането при различни индикации, които се случват в медицинската практика. Неонатологът д-р Мария Нещерова запозна аудиторията с работата на специалистите в интензивното отделение, когато се налага по-сериозна грижа за новородените.

 

Интерес предизвика и участието на адвокат Мария Шаркова, която коментира раждането от юридическа гледна точка – каква информация трябва да получи родилката от болницата, какви са правата й при встъпване в родилния дом и кой каква отговорност има при вземането на решения, касаещи бебето. 

 

В последната част на форума – „Светът принадлежи на децата“, д-р Василка Юрукова предложи практически съвети, с които родителите да предпазят децата си от често боледуване. „При вирусни инфекции родителите трябва да изключат млечните продукти от менюто на детето, а при кашлица и хрема да се ограничат киселите храни“, посъветва д-р Юрукова. Множество въпроси предизвика участието на д-р Асен Пачеджиев, който разграничи реалността от митовете за извличането, съхранението и употребата на стволови клетки.

 

Изключително полезни с практическата си насоченост бяха лекциите на Петя Запрянова от Алианса на българските акушерки за кърменето и д-р Елена Атанасова и д-р Йоана Згурева за адаптационния период на бебето след раждането.

 

По време на форума бе организирана томбола с много награди за настоящи и бъдещи родители и техните деца. Една от бременните дами, присъстващи на форума, получи  голямата награда - пакет за безплатно раждане, консултации, избор на лекарски екип и престой в болница в Пловдив.
 
Деветото издание на "Форум бременност и детско здраве" се провежда с подкрепата на  Болница „Селена“, CryoSave, Алтерко, Ficosota, Ganchev